piersi z kurczaka na szaszłykach na patelni

te szaszłyki nie pozostawiają nikogo obojętnym. To proste i bardzo smaczne! Te szaszłyki zawsze gotuję dla przyjaciół mojej córki. Dzieci z jakiegoś powodu bardzo lubią te szaszłyki. A dorośli nie pozostają obojętni. To proste, ale bardzo smaczne! Czasami nawet podaję je do świątecznego stołu.
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 55 % 11 g
65 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 5 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Filet z kurczaka pokroić w średnią kostkę

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj cytrynę, sos sojowy i adjiku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Polej filet z kurczaka cebulą i zalej marynatą. Wszystko dobrze wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki. Możesz marynować mniej. Ale w ten sposób kurczak będzie bardziej miękki i pachnący.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nawlecz kawałki kurczaka na drewniane szaszłyki, strząsając je z cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni. Smaż nasze szaszłyki po obu stronach, aż będą złotobrązowe i ugotowane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasze pyszne szaszłyki z kurczaka na szaszłykach są gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy