ciasto cytrynowe na śmietanie

pikantne ciasto cytrynowe przyozdobione kandyzowanymi owocami. Bardzo smaczne! Bardzo smaczny i bardzo stary przepis kulinarny na jedno ciasto znalazłem w książce "o pysznym i zdrowym jedzeniu" z 1965 roku. Ten kruchy przysmak, nasączony delikatną śmietaną, spodoba się każdemu bez wyjątku.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 37 % 19 g
węglowodany 56 % 29 g
294 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

zmiel zmiękczone masło z cukrem na biało, a następnie dodaj żółtka do powstałej bujnej masy jeden po drugim. Następnie wlej śmietanę, dobrze wymieszaj. Następnie dodaj sodę gaszoną w occie lub kwasie cytrynowym.
w małych porcjach zgłaszamy mąkę (musisz włożyć tyle, aby ciasto nie było zbyt strome, ale nie płynne – bardziej strome niż gęsta śmietana), nadal wyrabiając ciasto, aby nie tworzyły się grudki.
gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części. Piecz każdą część w piekarniku w okrągłym kształcie przez piętnaście minut. Wszystkie ciasta są wstępnie przebite w kilku miejscach widelcem. Przy bardzo dużej prędkości miksera ubij zimną śmietanę, wlej do niej cukier puder cienkim strumieniem. Na samym końcu zgłaszamy cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny (2 cytryny) i sok z jednej cytryny.
wszystkie ciasta są dokładnie nasączone kremem, układając jeden na drugim. Udekoruj wierzch posiekanymi orzechami lub startą czekoladą lub kawałkami świeżych owoców. Idealna opcja: ugotuj kandyzowane owoce ze skórki cytryny i udekoruj nimi ciasto cytrynowe. Wtedy nasze jedzenie w pełni zasługuje na swoją nazwę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy