skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zmiel zmiękczone masło z cukrem na biało, a następnie dodaj żółtka do powstałej bujnej masy jeden po drugim. Następnie wlej śmietanę, dobrze wymieszaj. Następnie dodaj sodę gaszoną w occie lub kwasie cytrynowym.
w małych porcjach zgłaszamy mąkę (musisz włożyć tyle, aby ciasto nie było zbyt strome, ale nie płynne – bardziej strome niż gęsta śmietana), nadal wyrabiając ciasto, aby nie tworzyły się grudki.
gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części. Piecz każdą część w piekarniku w okrągłym kształcie przez piętnaście minut. Wszystkie ciasta są wstępnie przebite w kilku miejscach widelcem. Przy bardzo dużej prędkości miksera ubij zimną śmietanę, wlej do niej cukier puder cienkim strumieniem. Na samym końcu zgłaszamy cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny (2 cytryny) i sok z jednej cytryny.
wszystkie ciasta są dokładnie nasączone kremem, układając jeden na drugim. Udekoruj wierzch posiekanymi orzechami lub startą czekoladą lub kawałkami świeżych owoców. Idealna opcja: ugotuj kandyzowane owoce ze skórki cytryny i udekoruj nimi ciasto cytrynowe. Wtedy nasze jedzenie w pełni zasługuje na swoją nazwę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g