skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wlej dwie łyżeczki sody oczyszczonej do dżemu, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia w lodówce przez około pół godziny. Wyjmujemy i zgłaszamy śmietanę do powstałej mieszanki (w zasadzie można ją zastąpić kefirem). Ubij jajka z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści i włóż mieszaninę jajek do porzeczek. Powoli wlej mąkę w małych porcjach. Piekarnik rozgrzewa się do dwustu stopni. Następnie wysyłamy nasze ciasto w formie posmarowanej masłem do pieczenia przez około trzydzieści minut. Wyjmij, ostudź, pokrój ciasto na dwie części. Posmaruj każdą śmietaną. Możesz ozdobić takie ciasto tym samym dżemem z czarnej porzeczki – na śmietanie wygląda bardzo pięknie, a nasze jedzenie okaże się malownicze. Jest wykonany w formie konopi.
krem: ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie puszysta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g