Sum pieczony

bardzo smaczny i dietetyczny sposób serwowania tej ryby! Polecamy! Sum jest jedną z najbardziej smacznych i tłustych ryb pieczonych w folii w piekarniku. Zapraszamy do zapoznania się z kulinarnym przepisem na pieczonego suma. Do tego dania praktycznie nie są wymagane żadne dodatki, wyjątkiem jest przyprawa do ryb, która składa się z mieszanki liści laurowych i papryki (białej i czarnej).
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 16 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 8 % 2 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1.Produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2. Myjemy i oczyszczamy suma

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3. Kroimy na kawałki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4. Posmaruj przyprawą

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5. Zawijamy w folię

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6. Wkładamy do piekarnika na 50 min

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7. Gotuj ryż

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    8. Wyjmujemy z piekarnika

  9. Krok 9:

    Krok 9.

umyj suma i pokrój go na porcje aż do grzbietu, pozostawiając mięso na kości. W nacięciach napełnij mieszane przyprawy równomierną warstwą,a następnie pokryj cały kawałek tymi samymi przyprawami na wierzchu, który zawiń w folię. Rozgrzej piekarnik do 170 Stopni Celsjusza i umieść w nim suma na blasze do pieczenia na 50 minut. Podczas pieczenia ryby gotuj ryż bez przypraw i soli. Gdy ryba będzie gotowa, podawaj ją z ryżem i sosem sojowym. Jedzenie jest gotowe! W ten sposób otrzymaliśmy pieczonego suma – niezwykłe pyszne. Pieczony Sum zaleca się podawać z kalafiorem, aby uzyskać najlepsze połączenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sum gotowany - 196   kcal/100g
  • Sum - 121   kcal/100g
  • Sum świeży - 143   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy