skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ubij jajka z cukrem i solą, wlej ciepłą wodę, wymieszaj wszystko.
przesiej mąkę, dodaj suche drożdże. Drożdże należy wymieszać z mąką, aby nie dotykały płynu.
zagnieść ciasto, będzie lepkie.
wlać olej roślinny i zagnieść. Ciasto stanie się mniej lepkie.
uformuj kulkę z ciasta, przykryj serwetką i nalegaj w ciepłym miejscu na godzinę.
zrób małą kulkę z kawałka ciasta.
następnie spłaszcz piłkę rękami i zrób tortillę.
połóż łyżeczkę nadzienia na środku tortilli.
Zbierz krawędzie tortilli w torebce i przyklej.
Odwróć bułkę szwów w dół i ułóż na blasze do pieczenia.
odstaw bułkę na 20-30 minut, posmaruj ubitym jajkiem, nakłuj widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut.
Przenieś gotowe bułki na półmisek i przykryj serwetką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g