skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na początek zagotuj kaszę gryczaną w trzech szklankach osolonej wody, a następnie dopraw ją masłem w gotowej formie. Aby owsianka była bardziej krucha, dobrze jest najpierw usmażyć ją na patelni bez oleju. Po ugotowaniu fileta z kurczaka (również w osolonej wodzie). Aby wyjść szybciej, kurczaka można pokroić na małe kawałki. Pokrój cebulę w małe kostki i wyślij ją na patelnię z olejem roślinnym, aby smażyć, aż będzie lekko brązowa. Dodaj pokrojone borowiki do cebuli (możesz świeże, możesz marynowane lub solone). Smaż przez około trzy minuty, nie przestając mieszać, i rozłóż gotowanego kurczaka. Sól do smaku, dodaj czarny mielony pieprz. Trzymamy na małym ogniu, aż grzyby będą gotowe, a następnie wlewamy do nich śmietanę (pół szklanki). Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne dwie minuty, aż kwaśna śmietana zabulknie. Bierzemy ogniotrwałą formę, smarujemy olejem,kładziemy na niej dokładnie połowę naszej owsianki, posypujemy serem startym na grubej tarce. Rozłóż wszystkie grzyby w śmietanie, na które wysyłamy drugą część kaszy gryczanej. Osobno ubijamy jajka, dodajemy do nich śmietanę (jedną szklankę), dobrze mieszamy i zalewamy całą zapiekankę powstałym sosem. Ponownie posyp tartym serem. A teraz nasze jedzenie trafia do piekarnika, aż będzie gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g