zapiekanka z kiełbasą
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
pozwól, że pokażę Ci niezwykle smaczny przepis kulinarny na wielowarstwową zapiekankę kuchni niemieckiej, która sama w sobie jest przyjemnością. Czujesz się jak artysta za płótnem.
myjemy bakłażany, obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Bierzemy dowolny żaroodporny kształt o bardzo wysokich ścianach, ale jednocześnie przynajmniej okrągły, nawet prostokątny. Jego dno jest dokładnie pokryte olejem roślinnym i rozprowadzamy warstwę posiekanego bakłażana. Sól, pieprz, wlej różne aromatyczne przyprawy. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie i przykryj ją warstwą bakłażana. Wyciśnij majonez z opakowania majonezu i narysuj z niego siatkę na cebuli i bakłażanie. Wędzoną kiełbasę kroimy w małe kostki i układamy z niej warstwę na majonezie. Zetrzyj surową marchewkę na grubej tarce i wlej ją na kiełbasę. Ponownie narysuj siatkę majonezową. Pokrój świeże pomidory w plasterki, włóż do formy i wyciśnij siatkę majonezu. Wszystko powtarzamy, zaczynając od bakłażana. Zetrzyj ser i przykryj nim całą powierzchnię zapiekanki. Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni. Nasza zapiekanka z kiełbasą powinna być pieczona przez co najmniej pół godziny.
myjemy bakłażany, obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Bierzemy dowolny żaroodporny kształt o bardzo wysokich ścianach, ale jednocześnie przynajmniej okrągły, nawet prostokątny. Jego dno jest dokładnie pokryte olejem roślinnym i rozprowadzamy warstwę posiekanego bakłażana. Sól, pieprz, wlej różne aromatyczne przyprawy. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie i przykryj ją warstwą bakłażana. Wyciśnij majonez z opakowania majonezu i narysuj z niego siatkę na cebuli i bakłażanie. Wędzoną kiełbasę kroimy w małe kostki i układamy z niej warstwę na majonezie. Zetrzyj surową marchewkę na grubej tarce i wlej ją na kiełbasę. Ponownie narysuj siatkę majonezową. Pokrój świeże pomidory w plasterki, włóż do formy i wyciśnij siatkę majonezu. Wszystko powtarzamy, zaczynając od bakłażana. Zetrzyj ser i przykryj nim całą powierzchnię zapiekanki. Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni. Nasza zapiekanka z kiełbasą powinna być pieczona przez co najmniej pół godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal / 100g