zapiekanka z kiełbasą

świetna zapiekanka jest pyszna i szybka w przygotowaniu!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 54 % 13 g
węglowodany 21 % 5 g
200 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
pozwól, że pokażę Ci niezwykle smaczny przepis kulinarny na wielowarstwową zapiekankę kuchni niemieckiej, która sama w sobie jest przyjemnością. Czujesz się jak artysta za płótnem.
myjemy bakłażany, obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Bierzemy dowolny żaroodporny kształt o bardzo wysokich ścianach, ale jednocześnie przynajmniej okrągły, nawet prostokątny. Jego dno jest dokładnie pokryte olejem roślinnym i rozprowadzamy warstwę posiekanego bakłażana. Sól, pieprz, wlej różne aromatyczne przyprawy. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie i przykryj ją warstwą bakłażana. Wyciśnij majonez z opakowania majonezu i narysuj z niego siatkę na cebuli i bakłażanie. Wędzoną kiełbasę kroimy w małe kostki i układamy z niej warstwę na majonezie. Zetrzyj surową marchewkę na grubej tarce i wlej ją na kiełbasę. Ponownie narysuj siatkę majonezową. Pokrój świeże pomidory w plasterki, włóż do formy i wyciśnij siatkę majonezu. Wszystko powtarzamy, zaczynając od bakłażana. Zetrzyj ser i przykryj nim całą powierzchnię zapiekanki. Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni. Nasza zapiekanka z kiełbasą powinna być pieczona przez co najmniej pół godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal / 100g

Podobne przepisy