prosta zapiekanka
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
ta prosta zapiekanka gotuje się bardzo szybko. Jej przepis kulinarny znalazłem na blogu jednego miłośnika pysznego i zdrowego jedzenia.
na początek gotujemy obrane ziemniaki, a następnie robimy z nich tłuczone ziemniaki z dodatkiem mleka i masła. Rozmrażamy wszystkie mrożone warzywa. Zetrzyj ser na grubej tarce. Bierzemy wygodne prostokątne naczynie do pieczenia, pokrywamy dno masłem i posypujemy bułką tartą (lub mąką) i rozprowadzamy mięso mielone (możesz wziąć dowolne mięso mielone: z kurczaka, wieprzowiny, wołowiny lub cielęciny), ale nie całe, ale połowę. Musimy tylko zakryć spód formy. Na farszu kładziemy szpinak – po-zielony groszek, po-tłuczone ziemniaki. Powtórz całą procedurę jeszcze raz. Na samym końcu obficie posyp naszą zapiekankę startym serem. Tak, jeszcze jedna kwestia: każda warstwa musi być solona (wyjątkiem może być puree ziemniaczane – lepiej ją posolić podczas gotowania). I oczywiście nie solimy sera. W piekarniku nasze jedzenie powinno być pieczone przez około dwadzieścia minut na umiarkowanym ogniu.
na początek gotujemy obrane ziemniaki, a następnie robimy z nich tłuczone ziemniaki z dodatkiem mleka i masła. Rozmrażamy wszystkie mrożone warzywa. Zetrzyj ser na grubej tarce. Bierzemy wygodne prostokątne naczynie do pieczenia, pokrywamy dno masłem i posypujemy bułką tartą (lub mąką) i rozprowadzamy mięso mielone (możesz wziąć dowolne mięso mielone: z kurczaka, wieprzowiny, wołowiny lub cielęciny), ale nie całe, ale połowę. Musimy tylko zakryć spód formy. Na farszu kładziemy szpinak – po-zielony groszek, po-tłuczone ziemniaki. Powtórz całą procedurę jeszcze raz. Na samym końcu obficie posyp naszą zapiekankę startym serem. Tak, jeszcze jedna kwestia: każda warstwa musi być solona (wyjątkiem może być puree ziemniaczane – lepiej ją posolić podczas gotowania). I oczywiście nie solimy sera. W piekarniku nasze jedzenie powinno być pieczone przez około dwadzieścia minut na umiarkowanym ogniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g