skład / składniki
metoda gotowania
zaczynamy robić wspaniałe ciasto. Nawiasem mówiąc, ciasto noworoczne można przygotować nie tylko na Nowy Rok.
ubij zmiękczone masło z dużą prędkością, stopniowo dodawaj cukier bez zatrzymywania miksera. Wprowadzamy jedno osiem żółtek. Oddzielnie ubij białka wyjęte z lodówki (10 sztuk) w mocną pianę, dodaj do nich łyżkę cukru.
ostrożnie połącz masę żółtkową i białkową. Dodaj do nich łyżkę mąki, nadal ubijając. Wstępnie rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej zmieszaną z dwiema łyżkami wody wlej do ciasta, ponownie ubijając dalej.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz w nim nasze ciasto przez około czterdzieści minut. Następnie pozwól mu ostygnąć i pokrój na dwie połówki.
namocz dolną warstwę niewielką ilością likieru kawowego, włóż z powrotem do formy i wlej galaretkę (dowolną: jagodową lub owocową).
do galaretki lepiej dodać mniej wody niż podano na opakowaniu. Wkładamy do lodówki na trzy minuty. Następnie delikatnie wciskamy do niego równe kawałki kandyzowanych owoców (biorę mango i papaję) i wkładamy z powrotem do lodówki na pół godziny.
wyjmij, przykryj drugim ciastem. Całą powierzchnię ciasta wraz z bocznymi częściami polewamy czekoladą rozpuszczoną w łaźni wodnej. Takie jedzenie podawane jest z gorącą czarną kawą lub mocną herbatą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g