skład / składniki
gotowanie krok po kroku
niedawno w książce kucharskiej znalazłem przepis na gotowanie smażonego kurczaka. Po przeczytaniu moje ręce zabrały się do gotowania tego dania. Jak się okazało-nie bez powodu. W tym artykule podzielę się z wami wszystkimi subtelnościami i niuansami, które mogą pojawić się podczas przygotowywania tego dania. Przejdźmy do procesu.
opłucz tuszę kurczaka, osusz i pokrój na 8 kawałków. Sól, pieprz i smaż je do połowy ugotowane. Posiekaj cebulę na pół pierścienia i smaż na złoty kolor. Pokrój grzyby w paski i usmaż je. Podsmaż orzechy, zdejmij z nich skórkę i posiekaj. Opłucz rodzynki i osusz. Następnie przygotuj sos śmietanowy. Aby to zrobić, rozpuść i rozgrzej masło na patelni, dodaj przesianą mąkę i podsmaż, od czasu do czasu mieszając, aż poczujesz zapach "prażonej nakrętki". Ciągle mieszaj podsmażoną mąkę i rozcieńcz gorącą śmietaną. Umieść kurczaka w doniczkach (2 kawałki na 1 porcję), tam grzyby, rodzynki, orzechy i cebulę. Zalej składniki sosem śmietanowym i włóż do piekarnika na 25 minut w temperaturze 180 ° C. jedzenie jest gotowe! Podczas serwowania posyp pieczeń z kurczaka posiekanymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal / 100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g