skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wymieszaj mąkę z solą i cukrem, a następnie zmiel razem ze zmiękczonym masłem. Powinieneś dostać mokre okruchy.
dodaj żółtka do okruchów i zagniataj ciasto.
przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
kruszymy ciasteczka w blenderze. Po ciasteczkach - migdały.
dodaj mąkę, cukier, śmietanę, masło, żółtko, jajko do okruchów. Ubij wszystko w jednorodną masę. Wkładamy do lodówki na pół godziny. To jest nadzienie.
przenosimy ciasto na spód dzielonej formy i formujemy boki nie wyższe niż 2,5 cm, w wielu miejscach nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy formę do piekarnika na 10-12 minut w temperaturze 180 stopni (Rozgrzej piekarnik).
na gotowym cieście kładziemy nadzienie, na którym rozprowadzamy wiśnie bez pestek. Połówki moreli układamy na czereśnie i lekko wciskamy w nadzienie.
pieczemy ciasto przez pół godziny w 180 stopniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g