ciasto rocznicowe
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
aby ciasto okazało się sławne, najpierw musisz wcześniej przygotować płatki róż. Aby to zrobić, ubij białko jaja, wlej je do małej miski. Wlej cukier puder do drugiego. Uzbrój się w pędzel, zanurz go w białku i delikatnie posmaruj jedną stronę płatka. Posyp cukrem pudrem na wierzchu, strząśnij resztki i połóż do wyschnięcia na blasze do pieczenia. Płatki powinny leżeć w ciągu dnia.
zetrzyj masło z cukrem, dodaj żółtka, dobrze wymieszaj. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, włożyć do niej migdały przepuszczone przez maszynkę do mięsa, ociekać ekstraktem migdałowym i żółtkami jaj. Mieszaj, aż będzie gładka. Oddzielnie ubij białka i dodaj je małymi porcjami do ciasta. Tutaj kładziemy świeże maliny. Następnie podziel mieszaninę na dwie części i piecz w osobnych ciastach przez około czterdzieści minut. Ochładzać.
połóż dolne ciasto na naczyniu i dobrze posmaruj śmietaną, rozłóż maliny na śmietanie. Następnie kładziemy drugie ciasto, które polewamy glazurą gotowaną z cukru i wody. Udekoruj płatkami róż i posyp ciasto cukrem pudrem. Królewskie, a raczej Królewskie, jedzenie jest gotowe!
zetrzyj masło z cukrem, dodaj żółtka, dobrze wymieszaj. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, włożyć do niej migdały przepuszczone przez maszynkę do mięsa, ociekać ekstraktem migdałowym i żółtkami jaj. Mieszaj, aż będzie gładka. Oddzielnie ubij białka i dodaj je małymi porcjami do ciasta. Tutaj kładziemy świeże maliny. Następnie podziel mieszaninę na dwie części i piecz w osobnych ciastach przez około czterdzieści minut. Ochładzać.
połóż dolne ciasto na naczyniu i dobrze posmaruj śmietaną, rozłóż maliny na śmietanie. Następnie kładziemy drugie ciasto, które polewamy glazurą gotowaną z cukru i wody. Udekoruj płatkami róż i posyp ciasto cukrem pudrem. Królewskie, a raczej Królewskie, jedzenie jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Płatki róż - 0 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g