skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić biszkopt cytrynowy? Weź głęboką miskę, w której przygotujesz ciasto. Rozbij do niego jajka i dodaj cukier. Włącz największą moc miksera i ubijaj jajka przez kilka minut, aby masa zwiększyła objętość i stała się jasna i puszysta. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 2:
Równolegle, podczas ubijania jajek, połącz mleko i masło na patelni i umieść na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i mieszając poczekać, aż masło całkowicie się rozpuści.
Krok 3:
Cytryna dobrze spłucz szczotką. Usuń z niego skórkę za pomocą najmniejszej tarki. Staraj się usuwać tylko żółtą część bez wpływu na białą. Biała część owoców cytrusowych jest gorzka.
Krok 4:
Do ubitych jaj w 2-3 dawkach wprowadź ręcznie, za pomocą trzepaczki, gorącą masę mleczną i przesianą mąkę z sodą. Aby zachować blask ciasta, mieszaj je delikatnie, nie aktywnie. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie biszkopt okaże się przewiewny i dobrze wzrośnie podczas pieczenia.
Krok 5:
Dodaj skórkę z cytryny do ciasta, wymieszaj.
Krok 6:
Wlej ciasto do dzielonej Formy do pieczenia (Moja ma średnicę 18 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Dla wygody wyjmowania herbatnika z formy dno można przykryć papierem do pieczenia i zacisnąć bokami formy. Gdy górna warstwa herbatnika lekko się zrumieni, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, możesz wyjąć formę z piekarnika.
Krok 7:
Schłodzić gotowy biszkopt i wyjąć z formy. Przejdź wzdłuż krawędzi ostrym nożem i zdejmij boki. Aby wygodnie z nim pracować, włóż schłodzony biszkopt do torby i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny. Użyj biszkoptu do złożenia ciasta lub po prostu do herbaty, jako ciasta. Smacznego!
jeśli ugotujesz ciasto na takim biszkopcie, możesz również przygotować do niego impregnację cytrynową. Wyciśnij sok z tej samej cytryny, dodaj trochę wody i cukru. Lekko podgrzej mieszaninę, aby cukier się rozpuścił i ostudził. Możesz zaimpregnować herbatniki.
na tej samej zasadzie możesz przygotować pomarańczowy biszkopt z pomarańczową impregnacją.
ciasta cytrusowe świetnie nadają się na ciasta noworoczne. Miękki, delikatny, przewiewny — nie pozostawi nikogo obojętnym.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g