biszkopt cytrynowy

delikatny, pachnący, bujny, ze zwykłych produktów! Biszkopt cytrynowy doskonale nadaje się do robienia ciast. Jeśli położysz z niego ciasta z bitą śmietaną, otrzymasz bardzo smaczne ciasto z lekką, orzeźwiającą nutą cytryny. Przygotowanie biszkoptu jest dość proste, poradzi sobie nawet początkujący.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 70 % 40 g
283 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić biszkopt cytrynowy? Weź głęboką miskę, w której przygotujesz ciasto. Rozbij do niego jajka i dodaj cukier. Włącz największą moc miksera i ubijaj jajka przez kilka minut, aby masa zwiększyła objętość i stała się jasna i puszysta. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Równolegle, podczas ubijania jajek, połącz mleko i masło na patelni i umieść na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i mieszając poczekać, aż masło całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cytryna dobrze spłucz szczotką. Usuń z niego skórkę za pomocą najmniejszej tarki. Staraj się usuwać tylko żółtą część bez wpływu na białą. Biała część owoców cytrusowych jest gorzka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do ubitych jaj w 2-3 dawkach wprowadź ręcznie, za pomocą trzepaczki, gorącą masę mleczną i przesianą mąkę z sodą. Aby zachować blask ciasta, mieszaj je delikatnie, nie aktywnie. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie biszkopt okaże się przewiewny i dobrze wzrośnie podczas pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj skórkę z cytryny do ciasta, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ciasto do dzielonej Formy do pieczenia (Moja ma średnicę 18 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Dla wygody wyjmowania herbatnika z formy dno można przykryć papierem do pieczenia i zacisnąć bokami formy. Gdy górna warstwa herbatnika lekko się zrumieni, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, możesz wyjąć formę z piekarnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzić gotowy biszkopt i wyjąć z formy. Przejdź wzdłuż krawędzi ostrym nożem i zdejmij boki. Aby wygodnie z nim pracować, włóż schłodzony biszkopt do torby i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny. Użyj biszkoptu do złożenia ciasta lub po prostu do herbaty, jako ciasta. Smacznego!

jeśli ugotujesz ciasto na takim biszkopcie, możesz również przygotować do niego impregnację cytrynową. Wyciśnij sok z tej samej cytryny, dodaj trochę wody i cukru. Lekko podgrzej mieszaninę, aby cukier się rozpuścił i ostudził. Możesz zaimpregnować herbatniki.
na tej samej zasadzie możesz przygotować pomarańczowy biszkopt z pomarańczową impregnacją.
ciasta cytrusowe świetnie nadają się na ciasta noworoczne. Miękki, delikatny, przewiewny — nie pozostawi nikogo obojętnym.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy