słodkie bułeczki z cukrem

bułki pozostają świeże przez około 3-4 dni. Bułki są nie tylko smaczne, ale także bardzo aromatyczne i piękne. Tworzenie takich róż wcale nie jest trudne. Nawet dziecko sobie z tym poradzi. Nawiasem mówiąc, jest to dobry przepis, jeśli chcesz zaszczepić dzieciom miłość do gotowania.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 6 % 4 g
węglowodany 84 % 53 g
270 kcal
IG: 0 / 2 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Aby przygotować ciasto na bułki, potrzebujemy: mąki; ciepła woda; cukier; masło; suche drożdże i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ciepłą wodę do głębokiej miski. Dodaj cukier, sól. Dokładnie wymieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj suche drożdże i ponownie wymieszaj. Przed dodaniem drożdży musisz przeczytać instrukcje. Ponieważ są drożdże, które należy natychmiast wymieszać z mąką. Potrzebujemy drożdży, które należy aktywować ciepłym płynem-wodą lub mlekiem. Potrzebujemy drugiej opcji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 2-3 łyżki.l. mąka. Wymieszaj wszystko trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw na 10 minut w cieple, aż na powierzchni pojawi się Piankowa Czapka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę. Rozpuść masło i ostudź. Wlej aktywowane drożdże i stopione masło do przesianej mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po upływie czasu zagnieść ciasto, ponownie przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Farsz. Do nadzienia do bułek potrzebujemy: cukru i cukru waniliowego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj cukier z cukrem waniliowym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na posypanym mąką stole w owal. Mąki nie trzeba żałować, w przeciwnym razie ciasto przyklei się do powierzchni i trudno będzie je zwinąć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp ciasto równomiernie mieszanką cukru.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zwinąć ciasto.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój na 10-12 kawałków tego samego rozmiaru.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Z jednej krawędzi rozwiń krawędzie ciasta, nadając mu kształt róży. Z drugiej krawędzi bułki lepiej ścisnąć, aby cukier z nich nie wyciekł. Ułóż półfabrykaty do bułek na blasze wyłożonej pergaminem. Piec bułki przez około 25 minut w 190°C.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podawaj bułki na ciepło z mlekiem lub herbatą/kawą. Smacznego!

do nadzienia można dodać mielony cynamon.
widziałem również bułki, w których na środku dodaje się kawałek Marmolady. Ale musisz upewnić się, że dolne krawędzie bułek są bardzo dobrze ściśnięte, w przeciwnym razie Marmolada po prostu wycieknie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy