skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Aby przygotować ciasto na bułki, potrzebujemy: mąki; ciepła woda; cukier; masło; suche drożdże i sól.
Krok 2:
Wlej ciepłą wodę do głębokiej miski. Dodaj cukier, sól. Dokładnie wymieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.
Krok 3:
Dodaj suche drożdże i ponownie wymieszaj. Przed dodaniem drożdży musisz przeczytać instrukcje. Ponieważ są drożdże, które należy natychmiast wymieszać z mąką. Potrzebujemy drożdży, które należy aktywować ciepłym płynem-wodą lub mlekiem. Potrzebujemy drugiej opcji.
Krok 4:
Dodaj 2-3 łyżki.l. mąka. Wymieszaj wszystko trzepaczką.
Krok 5:
Pozostaw na 10 minut w cieple, aż na powierzchni pojawi się Piankowa Czapka.
Krok 6:
Przesiej mąkę. Rozpuść masło i ostudź. Wlej aktywowane drożdże i stopione masło do przesianej mąki.
Krok 7:
Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
Krok 8:
Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po upływie czasu zagnieść ciasto, ponownie przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Krok 9:
Farsz. Do nadzienia do bułek potrzebujemy: cukru i cukru waniliowego.
Krok 10:
Wymieszaj cukier z cukrem waniliowym.
Krok 11:
Ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na posypanym mąką stole w owal. Mąki nie trzeba żałować, w przeciwnym razie ciasto przyklei się do powierzchni i trudno będzie je zwinąć.
Krok 12:
Posyp ciasto równomiernie mieszanką cukru.
Krok 13:
Zwinąć ciasto.
Krok 14:
Pokrój na 10-12 kawałków tego samego rozmiaru.
Krok 15:
Z jednej krawędzi rozwiń krawędzie ciasta, nadając mu kształt róży. Z drugiej krawędzi bułki lepiej ścisnąć, aby cukier z nich nie wyciekł. Ułóż półfabrykaty do bułek na blasze wyłożonej pergaminem. Piec bułki przez około 25 minut w 190°C.
Krok 16:
Podawaj bułki na ciepło z mlekiem lub herbatą/kawą. Smacznego!
do nadzienia można dodać mielony cynamon.
widziałem również bułki, w których na środku dodaje się kawałek Marmolady. Ale musisz upewnić się, że dolne krawędzie bułek są bardzo dobrze ściśnięte, w przeciwnym razie Marmolada po prostu wycieknie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g