skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szarlotkę z mąki ryżowej na kefirze PP? Odmierz potrzebne składniki. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby stało się miękkie. Kefir też nie powinien być zimny. Jabłka lepiej wziąć średniej wielkości słodko-kwaśne.
Krok 2:
Połącz mąkę ryżową z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito. Przesiewanie wzbogaci mąkę w tlen, dzięki czemu ciasto lepiej wyrośnie podczas pieczenia i okaże się bujne.
Krok 3:
Umyj jajka, osusz. Oddziel białka od żółtek. Zrób to ostrożnie, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek. W przeciwnym razie białka nie wbijają się w stabilną pianę.
Krok 4:
Połącz miękkie masło z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym. Ubij mikserem, aż będzie puszysty i gładki.
Krok 5:
W częściach wprowadź żółtka (po 2 żółtka), dobrze ubijając po każdym dodaniu.
Krok 6:
Wlej kefir, ponownie lekko ubij.
Krok 7:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ciasto szpatułką lub mikserem, aż znikną grudki mąki.
Krok 8:
Dokładnie opłucz i osusz trzepaczki miksera. Nie powinny mieć pozostałości oleju. W przeciwnym razie utrudni to ubijanie białek. Najpierw ubij białka na niskich obrotach, aż będą miękkie, a następnie stopniowo zwiększaj prędkość. Ubij białka do ciasnych, stabilnych szczytów.
Krok 9:
W częściach wprowadź ubite białka, delikatnie mieszając ciasto szpatułką.
Krok 10:
Ciasto jest lepkie, gęste, jednorodne.
Krok 11:
Umyj jabłka, osusz. Część jabłek będzie wewnątrz ciasta (pokroiłem je w kostkę), reszta na wierzchu. Skórkę z jabłek można usunąć lub pozostawić. Ale jeśli skóra jest zbyt szorstka i gruba, lepiej ją odciąć. Jabłka na wierzch pokrój w plastry średniej grubości. Skrop przygotowane jabłka sokiem z cytryny, aby dłużej nie ciemniły.
Krok 12:
Przykryj spód naczynia do pieczenia o średnicy 20-22 cm pergaminem. Posmaruj ściany formy cienką warstwą bezwonnego oleju roślinnego. Połóż połowę ciasta, spłaszcz.
Krok 13:
Rozłóż pokrojone jabłka równomiernie na wierzchu.
Krok 14:
Połóż resztę ciasta na jabłkach, spłaszcz.
Krok 15:
Udekoruj ciasto na wierzchu plasterkami jabłka. Możesz lekko wcisnąć plasterki w ciasto lub rozłożyć je wentylatorem. Wybierz opcję, która najbardziej Ci się podoba.
Krok 16:
Piec ciasto z mąki ryżowej z jabłkami w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 50 minut. Dostosuj czas i tryb pieczenia w oparciu o charakterystykę piekarnika. Pamiętaj, że wypieki z mąki ryżowej będą gotować się nieco dłużej niż z mąki pszennej. Gotowość ciasta określ szpikulcem. Jeśli szpikulec wyjęty ze środka ciasta wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe. Pozwól mu trochę ostygnąć w formie, a następnie wyjmij. Całkowicie ostudź ciasto.
Krok 17:
Pokrój ciasto na porcje i podawaj. Smacznego!
przy odpowiednim odżywianiu mąkę ryżową można uznać za zdrowszą. Pieczenie z niego oczyszcza organizm z toksyn, łagodzi obrzęki. Mąka ryżowa jest hipoalergiczna, ponieważ nie zawiera glutenu. Ten przepis pozwala osobom nietolerującym tego białka cieszyć się smakiem domowych wypieków.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie pokrywać się z opinią autora PP przepisu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g