ciasto wiśniowe rajska rozkosz

niesamowicie delikatny i nierealistycznie pyszny, na wakacje! Ciasto wiśniowe rajska rozkosz to połączenie cienkiej warstwy biszkoptu, świeżych wiśni, które dają lekką kwaskowatość i pyszny krem. Końcowy akord nadaje nutę startej czekolady, która jest obficie posypana górną częścią ciasta.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 69 % 43 g
241 kcal
IG: 55 / 0 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto wiśniowe rajska rozkosz? Przygotuj jedzenie. Do tego ciasta możesz wziąć dowolną wiśnię-świeżą, mrożoną lub w puszkach. Najważniejsze, że jest bez pestek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli wziąłeś mrożone wiśnie, rozpocznij gotowanie od rozmrożenia. Umieść durszlak w misce. Włóż do niego wiśnie. Potrzebujemy soku, który z niej spłynie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj produkty do przygotowania biszkoptu. Możesz wziąć zarówno cukier puder, jak i cukier, to nie jest ważne. Wyjmij jajka z lodówki z wyprzedzeniem, powinny stać się temperaturą pokojową - wtedy biszkopt lepiej wzrośnie. Jeśli nie masz czasu, aby to zrobić, włóż je do ciepłej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jak zrobić biszkopt? Ubij jajka z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Lepiej bić mikserem na średniej prędkości. Przy takim ubijaniu utworzą się bąbelki tej samej wielkości, a podczas pieczenia biszkopt wzrośnie lepiej i bardziej równomiernie. Przy dużych prędkościach bąbelki będą miały różne rozmiary, a Duże pękną, zapobiegając wzrostowi biszkoptu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę do masy jajecznej. Przesiewanie nasyci go powietrzem, a biszkopt okaże się jeszcze wspanialszy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj mąkę za pomocą silikonowej szpatułki. Nie rób tego mikserem. Naszym celem jest utrzymanie pęcherzyków w cieście tak bardzo, jak to możliwe, a łopatka zrobi to w najlepszy możliwy sposób. Ciasto powinno być jednolite, bez grudek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj naczynie do pieczenia biszkoptu, moja średnica wynosi 20 cm, Dno lepiej przykryć pergaminem, a boki posmarować masłem. Wygodniej będzie użyć dzielonej formy. Wlej ciasto do formy, spłaszcz górę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180°C, tryb góra-dół, 20-25 minut, aż będzie złoty. Schłodzić gotowy biszkopt.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy biszkopt ostygnie, przygotuj krem. Śmietana do ubijania powinna być dobrze schłodzona, aby ubijała się lepiej i szybciej. Wybierz wysokiej jakości, naturalny krem, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Do kremu możesz również wziąć zarówno proszek, jak i cukier.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jak zrobić krem? Ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie gęsta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj do kremu mascarpone. Wymieszaj krem trzepaczką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nakłuj gotowy biszkopt widelcem na całej powierzchni. Sok, który stos z wiśni, wymieszać z odrobiną cukru. Namocz biszkopt tym sokiem. Jeśli masz świeże wiśnie, zamiast soku weź trochę syropu cukrowego. Jeśli wiśnie są w puszkach, to syrop z konserw.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Złóż ciasto. Aby to zrobić, lepiej wziąć dzieloną formę. Połóż wiśnie na cieście, rozłóż je równą warstwą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na wierzch z kremem. Włóż ciasto do lodówki na noc.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce. Wygodniej jest, jeśli jest z lodówki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp ciasto czekoladą.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Delikatnie przesuń nóż między ciasto a formę, a następnie zdejmij boki formy. Udekoruj ciasto według uznania świeżymi wiśniami. Podawaj do stołu. Smacznego!

pyszne ciasto! A la Tiramisu z wiśniami. Delikatny krem, miękki biszkopt, kwaśna wiśnia. Jedno słowo to przyjemność. 

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g

Podobne przepisy