skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto wiśniowe rajska rozkosz? Przygotuj jedzenie. Do tego ciasta możesz wziąć dowolną wiśnię-świeżą, mrożoną lub w puszkach. Najważniejsze, że jest bez pestek.
Krok 2:
Jeśli wziąłeś mrożone wiśnie, rozpocznij gotowanie od rozmrożenia. Umieść durszlak w misce. Włóż do niego wiśnie. Potrzebujemy soku, który z niej spłynie.
Krok 3:
Przygotuj produkty do przygotowania biszkoptu. Możesz wziąć zarówno cukier puder, jak i cukier, to nie jest ważne. Wyjmij jajka z lodówki z wyprzedzeniem, powinny stać się temperaturą pokojową - wtedy biszkopt lepiej wzrośnie. Jeśli nie masz czasu, aby to zrobić, włóż je do ciepłej wody.
Krok 4:
Jak zrobić biszkopt? Ubij jajka z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Lepiej bić mikserem na średniej prędkości. Przy takim ubijaniu utworzą się bąbelki tej samej wielkości, a podczas pieczenia biszkopt wzrośnie lepiej i bardziej równomiernie. Przy dużych prędkościach bąbelki będą miały różne rozmiary, a Duże pękną, zapobiegając wzrostowi biszkoptu.
Krok 5:
Przesiej mąkę do masy jajecznej. Przesiewanie nasyci go powietrzem, a biszkopt okaże się jeszcze wspanialszy.
Krok 6:
Wymieszaj mąkę za pomocą silikonowej szpatułki. Nie rób tego mikserem. Naszym celem jest utrzymanie pęcherzyków w cieście tak bardzo, jak to możliwe, a łopatka zrobi to w najlepszy możliwy sposób. Ciasto powinno być jednolite, bez grudek.
Krok 7:
Przygotuj naczynie do pieczenia biszkoptu, moja średnica wynosi 20 cm, Dno lepiej przykryć pergaminem, a boki posmarować masłem. Wygodniej będzie użyć dzielonej formy. Wlej ciasto do formy, spłaszcz górę.
Krok 8:
Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180°C, tryb góra-dół, 20-25 minut, aż będzie złoty. Schłodzić gotowy biszkopt.
Krok 9:
Gdy biszkopt ostygnie, przygotuj krem. Śmietana do ubijania powinna być dobrze schłodzona, aby ubijała się lepiej i szybciej. Wybierz wysokiej jakości, naturalny krem, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Do kremu możesz również wziąć zarówno proszek, jak i cukier.
Krok 10:
Jak zrobić krem? Ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie gęsta.
Krok 11:
Dodaj do kremu mascarpone. Wymieszaj krem trzepaczką.
Krok 12:
Nakłuj gotowy biszkopt widelcem na całej powierzchni. Sok, który stos z wiśni, wymieszać z odrobiną cukru. Namocz biszkopt tym sokiem. Jeśli masz świeże wiśnie, zamiast soku weź trochę syropu cukrowego. Jeśli wiśnie są w puszkach, to syrop z konserw.
Krok 13:
Złóż ciasto. Aby to zrobić, lepiej wziąć dzieloną formę. Połóż wiśnie na cieście, rozłóż je równą warstwą.
Krok 14:
Na wierzch z kremem. Włóż ciasto do lodówki na noc.
Krok 15:
Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce. Wygodniej jest, jeśli jest z lodówki.
Krok 16:
Posyp ciasto czekoladą.
Krok 17:
Delikatnie przesuń nóż między ciasto a formę, a następnie zdejmij boki formy. Udekoruj ciasto według uznania świeżymi wiśniami. Podawaj do stołu. Smacznego!
pyszne ciasto! A la Tiramisu z wiśniami. Delikatny krem, miękki biszkopt, kwaśna wiśnia. Jedno słowo to przyjemność.
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g