ciasteczka na tarce z dżemem

wspaniały smak, który przywraca dzieciństwo! Ciasteczka na tarce z dżemem są pyszne, słodkie i bardzo przytulne. Można go przygotować z dowolnym dżemem, który można znaleźć w kuchni. Prostota jego przygotowania przyniesie przyjemność, a dzieci będą zadowolone z tak pysznych ciasteczek. Nawiasem mówiąc, możesz go ugotować razem z małymi domownikami. Ten przysmak nadaje się nie tylko do herbaty czy kawy, ale można go również podawać z mlekiem.
WenusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 20 % 15 g
węglowodany 72 % 55 g
373 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

najpierw musisz zrobić ciasto kruche. Jego ogromną zaletą jest to, że jest prosty i szybki w przygotowaniu.

masło należy pozostawić w kuchni w temperaturze pokojowej, aby lekko zmiękło. Warto wyjąć go z lodówki z wyprzedzeniem, co najmniej godzinę, a najlepiej dwie.

więc przenieś zmiękczone masło do głębokiej miski, dodaj do niego granulowany cukier i wanilinę. Wymieszaj wszystko równomiernie, aby cukier się rozpuścił. Dokładnie pocieramy mieszaninę łyżką stołową.

teraz dodaj jajka do tej masy i dokładnie wymieszaj mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Możesz mieszać i po prostu widelcem lub łyżką.

aby ciasto było porowate i puszyste, sodę należy ugasić octem, dodać do mieszanki i  wszystko ponownie dokładnie wymieszać.

następnie musisz przesiać mąkę. Jest to konieczne, aby mąka była wolna od grudek i coś obcego nie dostało się do ciasta. Ponadto przesiewanie nasyca mąkę tlenem, a ciasto (a także gotowe wypieki) okazuje się bardziej bujne. Zarezerwuj pół szklanki mąki na później.

teraz dodaj mąkę do mieszanki i wszystko dokładnie wymieszaj, możesz - rękami. Jeśli są dysze do ciasta do miksera, praca zostanie zminimalizowana do czasu i wysiłku.

następnie podziel ciasto na dwie części, tak aby jedna część była większa-około 2/3. Teraz dodaj mąkę, która została odłożona na bok do mniejszej części i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Tę część wkładamy do zamrażarki na pół godziny. Jest to konieczne, aby później łatwiej było zetrzeć ciasto.

na blasze do pieczenia wkładamy papier do pieczenia. Rozłóż większość ciasta i rozprowadź cienką warstwę na całej powierzchni.

otwórz słoik dżemu i rozłóż go równomiernie na cieście.

teraz wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na grubej tarce bezpośrednio na dżem. Wysyłamy ciasteczka & nbsp;do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ciasteczka & nbsp;piecze się przez około 20-25 minut.

to wszystko, ciasteczka są gotowe! Pozostaje tylko pokroić w kwadraty, prostokąty lub Trójkąty.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy