skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz zrobić ciasto kruche. Jego ogromną zaletą jest to, że jest prosty i szybki w przygotowaniu.
masło należy pozostawić w kuchni w temperaturze pokojowej, aby lekko zmiękło. Warto wyjąć go z lodówki z wyprzedzeniem, co najmniej godzinę, a najlepiej dwie.
więc przenieś zmiękczone masło do głębokiej miski, dodaj do niego granulowany cukier i wanilinę. Wymieszaj wszystko równomiernie, aby cukier się rozpuścił. Dokładnie pocieramy mieszaninę łyżką stołową.
teraz dodaj jajka do tej masy i dokładnie wymieszaj mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Możesz mieszać i po prostu widelcem lub łyżką.
aby ciasto było porowate i puszyste, sodę należy ugasić octem, dodać do mieszanki i wszystko ponownie dokładnie wymieszać.
następnie musisz przesiać mąkę. Jest to konieczne, aby mąka była wolna od grudek i coś obcego nie dostało się do ciasta. Ponadto przesiewanie nasyca mąkę tlenem, a ciasto (a także gotowe wypieki) okazuje się bardziej bujne. Zarezerwuj pół szklanki mąki na później.
teraz dodaj mąkę do mieszanki i wszystko dokładnie wymieszaj, możesz - rękami. Jeśli są dysze do ciasta do miksera, praca zostanie zminimalizowana do czasu i wysiłku.
następnie podziel ciasto na dwie części, tak aby jedna część była większa-około 2/3. Teraz dodaj mąkę, która została odłożona na bok do mniejszej części i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Tę część wkładamy do zamrażarki na pół godziny. Jest to konieczne, aby później łatwiej było zetrzeć ciasto.
na blasze do pieczenia wkładamy papier do pieczenia. Rozłóż większość ciasta i rozprowadź cienką warstwę na całej powierzchni.
otwórz słoik dżemu i rozłóż go równomiernie na cieście.
teraz wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na grubej tarce bezpośrednio na dżem. Wysyłamy ciasteczka & nbsp;do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ciasteczka & nbsp;piecze się przez około 20-25 minut.
to wszystko, ciasteczka są gotowe! Pozostaje tylko pokroić w kwadraty, prostokąty lub Trójkąty.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g