skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczkę ze śliwkami? Przygotuj niezbędne składniki. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Weź duże wybrane jajka. Koniak można zastąpić dżinem, rumem i innymi podobnymi napojami alkoholowymi. Lepiej jest wziąć duże suszone śliwki bez pestek. Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Umyj suszone śliwki, osusz i usuń pestki, jeśli są obecne. Pokrój suszone owoce na małe kawałki. Po prostu przecięłam na pół.
Krok 3:
Przykryj suszone śliwki koniakiem i pozostaw na 20-30 minut. Jeśli suszone śliwki są bardzo suche i twarde, zalej je wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut. Po spuszczeniu wody i zalaniu suszonych śliwek koniakiem.
Krok 4:
Posiekaj czekoladę na małe kawałki. Gorzką czekoladę można zastąpić ciemną.
Krok 5:
W misce połącz miękkie masło o temperaturze pokojowej i cukier. Ubij wszystko mikserem, aż będzie puszyste.
Krok 6:
Dodawaj jajka pojedynczo, ubijając masę po każdym.
Krok 7:
Powinna uzyskać bujną, jednorodną masę.
Krok 8:
Dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i wymieszaj mikserem.
Krok 9:
Dodaj śliwki do ciasta wraz z koniakiem, czekoladę pokrojoną na małe kawałki i ponownie wymieszaj wszystko szpatułką. Suszone śliwki i czekolada powinny być równomiernie rozłożone na cieście.
Krok 10:
Włóż ciasto do natłuszczonej formy do ciasta. Mój kształt ma wymiary 21 cm na 11 cm. Piec babeczkę czekoladową z suszonymi śliwkami przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika. Zostawiłem babeczkę na kolejne 10 minut w chłodzącym piekarniku.
Krok 11:
Schłodzić gotową babeczkę, wyjąć z formy i w razie potrzeby posypać cukrem pudrem. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g