babeczka czekoladowa ze śliwkami

z bogatym smakiem czekolady i koniaku! Ten przepis na babeczkę ze śliwkami z powodzeniem łączy ciasto czekoladowe, suszone owoce i alkohol. W krótkim czasie przygotujesz zapierające dech w piersiach aromatyczne wypieki, które zachwycą zarówno dorosłych, jak i dzieci. Bardzo smaczne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 29 % 19 g
węglowodany 62 % 40 g
370 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczkę ze śliwkami? Przygotuj niezbędne składniki. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Weź duże wybrane jajka. Koniak można zastąpić dżinem, rumem i innymi podobnymi napojami alkoholowymi. Lepiej jest wziąć duże suszone śliwki bez pestek. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj suszone śliwki, osusz i usuń pestki, jeśli są obecne. Pokrój suszone owoce na małe kawałki. Po prostu przecięłam na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj suszone śliwki koniakiem i pozostaw na 20-30 minut. Jeśli suszone śliwki są bardzo suche i twarde, zalej je wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut. Po spuszczeniu wody i zalaniu suszonych śliwek koniakiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj czekoladę na małe kawałki. Gorzką czekoladę można zastąpić ciemną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce połącz miękkie masło o temperaturze pokojowej i cukier. Ubij wszystko mikserem, aż będzie puszyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodawaj jajka pojedynczo, ubijając masę po każdym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powinna uzyskać bujną, jednorodną masę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i wymieszaj mikserem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śliwki do ciasta wraz z koniakiem, czekoladę pokrojoną na małe kawałki i ponownie wymieszaj wszystko szpatułką. Suszone śliwki i czekolada powinny być równomiernie rozłożone na cieście.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż ciasto do natłuszczonej formy do ciasta. Mój kształt ma wymiary 21 cm na 11 cm. Piec babeczkę czekoladową z suszonymi śliwkami przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika. Zostawiłem babeczkę na kolejne 10 minut w chłodzącym piekarniku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodzić gotową babeczkę, wyjąć z formy i w razie potrzeby posypać cukrem pudrem. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy