zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

szybka i pyszna zapiekanka z mielonego ryżu na obiad! Kiedy chcesz ugotować coś nowego i niezwykłego na obiad dla całej rodziny, a pod ręką jest zwykły zestaw produktów, możesz zrobić superszybką i super smaczną zapiekankę zamiast ryżu na przystawkę i kotlety, podczas gdy czas na przygotowanie obiadu nie zajmie dużo więcej. Do standardowego zestawu dodamy tylko kilka jajek i mały kawałek twardego sera, które zawsze znajdą się w lodówce. A uroczysta kolacja jest gotowa! Domownicy pozostaną zadowoleni i pełni.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 47 % 16 g
węglowodany 26 % 9 g
212 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę ryżową z mięsem mielonym? Przygotuj składniki. Możesz zrobić zapiekankę bez marchewki, ale nadaje potrawie przyjemny smak i delikatność, więc lepiej z nią. Mięso mielone można nakręcić niezależnie, jeśli pozwala na to czas, lub użyć domowego mrożonego lub zakupionego w sklepie. Smaczniejszy i grubszy, oczywiście zmieszany z wołowiną i wieprzowiną, mniej kaloryczny będzie z kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj cebulę. Obierz i zetrzyj marchewki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy, dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż, aż będzie półprzezroczysty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj startą marchewkę na patelnię do cebuli. Smaż, aż warzywa będą rumiane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie włóż mięso mielone na patelnię, wymieszaj. Dodaj sól i czarny mielony pieprz, możesz przyprawić mięso, smażyć, aż mięso mielone stanie się białe. Następnie wyłącz ogień, pozostaw mięso mielone na patelni pod pokrywką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze spłucz ryż (aż woda stanie się czysta), zalej czystą wodą i gotuj, dodając sól, aż będzie prawie ugotowana. Odcedź płyn, pozostawiając trochę, ryż powinien być wilgotny, ale ponieważ używamy ryżu gotowanego na parze, nie powinien zamieniać się w owsiankę. Pozwól mu trochę ostygnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wbij dwa jajka. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W wysmarowanej tłuszczem formie umieść dwie trzecie ugotowanego ryżu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie równomiernie rozprowadź mięso mielone smażone z warzywami na warstwie ryżu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż resztki ryżu na wierzchu, jeśli w rondlu pozostanie płyn, pamiętaj, aby wlać go do formy. Posyp startym twardym serem na wierzchu. Wyślij zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy zapiekanka się zarumieni, wyjmij ją. Podawaj na gorąco ze świeżymi warzywami, ziołami, keczupem lub jakimś sosem. Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy