skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę ryżową z mięsem mielonym? Przygotuj składniki. Możesz zrobić zapiekankę bez marchewki, ale nadaje potrawie przyjemny smak i delikatność, więc lepiej z nią. Mięso mielone można nakręcić niezależnie, jeśli pozwala na to czas, lub użyć domowego mrożonego lub zakupionego w sklepie. Smaczniejszy i grubszy, oczywiście zmieszany z wołowiną i wieprzowiną, mniej kaloryczny będzie z kurczaka.
Krok 2:
Drobno posiekaj cebulę. Obierz i zetrzyj marchewki.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy, dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż, aż będzie półprzezroczysty.
Krok 4:
Dodaj startą marchewkę na patelnię do cebuli. Smaż, aż warzywa będą rumiane.
Krok 5:
Następnie włóż mięso mielone na patelnię, wymieszaj. Dodaj sól i czarny mielony pieprz, możesz przyprawić mięso, smażyć, aż mięso mielone stanie się białe. Następnie wyłącz ogień, pozostaw mięso mielone na patelni pod pokrywką.
Krok 6:
Dobrze spłucz ryż (aż woda stanie się czysta), zalej czystą wodą i gotuj, dodając sól, aż będzie prawie ugotowana. Odcedź płyn, pozostawiając trochę, ryż powinien być wilgotny, ale ponieważ używamy ryżu gotowanego na parze, nie powinien zamieniać się w owsiankę. Pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 7:
Wbij dwa jajka. Wymieszać.
Krok 8:
W wysmarowanej tłuszczem formie umieść dwie trzecie ugotowanego ryżu.
Krok 9:
Następnie równomiernie rozprowadź mięso mielone smażone z warzywami na warstwie ryżu.
Krok 10:
Połóż resztki ryżu na wierzchu, jeśli w rondlu pozostanie płyn, pamiętaj, aby wlać go do formy. Posyp startym twardym serem na wierzchu. Wyślij zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Krok 11:
Gdy zapiekanka się zarumieni, wyjmij ją. Podawaj na gorąco ze świeżymi warzywami, ziołami, keczupem lub jakimś sosem. Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g