skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasto. Jako podstawę ciasta użyjemy biszkoptu. Chociaż możesz zrobić ciasto z kruchego okruchu lub ogólnie bez pieczenia z gotowego kruchego ciasta. Biszkopt można upiec według dowolnego sprawdzonego przepisu. Wbij jajko kurze do miski, dodaj cukier.
Krok 2:
Ubij blenderem, aż powstanie pienista mieszanka.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką (od dołu do góry), aby ciasto było gładkie, ale nie osiadło.
Krok 4:
Nasmarowane masłem (dno i boki) wlej ciasto biszkoptowe. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Biszkopt pieczemy przez około 30 minut.
Krok 5:
Gotowość sprawdzamy drewnianą wykałaczką, na wyjściu powinna być sucha. Wyjmij biszkopt z formy. Wytnij okrąg do rozmiaru dzielonego kształtu, w którym zostanie zmontowane ciasto. Niech ciasto ostygnie.
Krok 6:
Musisz wcześniej przygotować żelatynę zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Z reguły należy go zalać zimną przegotowaną wodą i pozostawić na pół godziny na pęcznienie.
Krok 7:
Podczas gdy żelatyna pęcznieje, przygotuj bazę na kompot truskawkowy. Świeże lub mrożone truskawki myjemy, suszymy i zamieniamy blenderem w jednorodne puree. Wlej go do rondla, dodaj cukier i podpal, gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści, mieszając. Wyłącz ogień.
Krok 8:
Rozpuszczamy żelatynę w łaźni wodnej lub na małym ogniu na kuchence, nie doprowadzając do wrzenia, ciągle mieszając. Mieszanina galaretki jest podzielona na dwie części. Jedną część łączymy z puree truskawkowym i dokładnie mieszamy.
Krok 9:
Wlej ciężką śmietanę do innej metalowej miski, dodaj cukier i wanilinę, podpal, podgrzej mieszaninę, ale nie doprowadzaj do wrzenia, ubij mieszaninę trzepaczką. Wlej pozostałą mieszaninę galaretki i dokładnie wymieszaj.
Krok 10:
Zaczynamy zbierać ciasto. Formę lub pierścień do gotowania lepiej dokręcić folią spożywczą, aby później ciasto było łatwiejsze do usunięcia. Umieść biszkopt w dzielonej formie.
Krok 11:
Na wierzch wylewamy krem mus. Wkładamy do lodówki na godzinę, pozostawiamy do zestalenia pierwszą warstwę kremu.
Krok 12:
Następnie wlej warstwę kompotu truskawkowego i włóż z powrotem do lodówki na godzinę.
Krok 13:
W razie potrzeby ciasto można polać lukrem lub, jak u mnie, udekorować świeżymi truskawkami. Ciasto jest gotowe. Możesz podać do stołu. Miłego picia herbaty!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal / 100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g