ciasto truskawkowe z musem

bardzo delikatny i pyszny przysmak z truskawkami i kremem z musu! Ciasto truskawkowe z musem jest bardzo łatwym do spożycia deserem, któremu prawie nikt nie może się oprzeć. Szczególnie takie ciasto spodoba się Gościom w letnie upalne dni, doskonale chłodzi. Czas na jego przygotowanie oczywiście nie jest krótki, ale więcej czasu zajmuje oczekiwanie na stwardnienie warstw, przygotowanie nie jest trudne. Możesz przygotować taki przysmak nie tylko latem w okresie dojrzewania truskawek, ale także zimą z mrożonymi jagodami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 17 % 7 g
węglowodany 76 % 31 g
193 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasto. Jako podstawę ciasta użyjemy biszkoptu. Chociaż możesz zrobić ciasto z kruchego okruchu lub ogólnie bez pieczenia z gotowego kruchego ciasta. Biszkopt można upiec według dowolnego sprawdzonego przepisu. Wbij jajko kurze do miski, dodaj cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij blenderem, aż powstanie pienista mieszanka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką (od dołu do góry), aby ciasto było gładkie, ale nie osiadło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmarowane masłem (dno i boki) wlej ciasto biszkoptowe. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Biszkopt pieczemy przez około 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowość sprawdzamy drewnianą wykałaczką, na wyjściu powinna być sucha. Wyjmij biszkopt z formy. Wytnij okrąg do rozmiaru dzielonego kształtu, w którym zostanie zmontowane ciasto. Niech ciasto ostygnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Musisz wcześniej przygotować żelatynę zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Z reguły należy go zalać zimną przegotowaną wodą i pozostawić na pół godziny na pęcznienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gdy żelatyna pęcznieje, przygotuj bazę na kompot truskawkowy. Świeże lub mrożone truskawki myjemy, suszymy i zamieniamy blenderem w jednorodne puree. Wlej go do rondla, dodaj cukier i podpal, gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści, mieszając. Wyłącz ogień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozpuszczamy żelatynę w łaźni wodnej lub na małym ogniu na kuchence, nie doprowadzając do wrzenia, ciągle mieszając. Mieszanina galaretki jest podzielona na dwie części. Jedną część łączymy z puree truskawkowym i dokładnie mieszamy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej ciężką śmietanę do innej metalowej miski, dodaj cukier i wanilinę, podpal, podgrzej mieszaninę, ale nie doprowadzaj do wrzenia, ubij mieszaninę trzepaczką. Wlej pozostałą mieszaninę galaretki i dokładnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zaczynamy zbierać ciasto. Formę lub pierścień do gotowania lepiej dokręcić folią spożywczą, aby później ciasto było łatwiejsze do usunięcia. Umieść biszkopt w dzielonej formie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na wierzch wylewamy krem mus. Wkładamy do lodówki na godzinę, pozostawiamy do zestalenia pierwszą warstwę kremu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie wlej warstwę kompotu truskawkowego i włóż z powrotem do lodówki na godzinę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W razie potrzeby ciasto można polać lukrem lub, jak u mnie, udekorować świeżymi truskawkami. Ciasto jest gotowe. Możesz podać do stołu. Miłego picia herbaty!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal / 100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy