skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić szybkie ciasto na majonezie, weź mąkę, jajka, cukier, majonez, proszek do pieczenia, suszone morele, szczyptę soli.
Krok 2:
Najpierw wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól.
Krok 3:
Następnie dodaj płynne: majonez, jajka. Zagnieść ciasto, okazuje się grubsze niż śmietana. Dobrze zagnieść widelcem lub szpatułką, aż będzie gładka, aby nie pozostały grudki.
Krok 4:
Pokrój suszone morele namoczone wcześniej, umyte i osuszone w drobną kostkę. Możesz wziąć dowolne kandyzowane owoce, rodzynki, orzechy.
Krok 5:
Dodaj suszone morele do ciasta, wymieszaj.
Krok 6:
Wlej ciasto do naczynia do pieczenia, wyłożonego papierem do pieczenia.
Krok 7:
Piecz szybkie ciasto na majonezie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-35 minut. Sprawdź gotowość, jak zawsze-drewnianym szpikulcem.
Krok 8:
Schłodzić gotowe szybkie ciasto na majonezie, pokroić na porcje i podawać z herbatą, kawą, mlekiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g