skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Małpi chleb? Przygotuj składniki ciasta. Woda powinna być ciepła, ale nie gorąca, około 40 ° C. mąka pszenna, najwyższej klasy. Drożdże używaj szybko działających, których jesteś pewien. Jeśli nie masz pewności co do wydajności drożdży, lepiej przygotować ciasto z wyprzedzeniem. Użyj rafinowanego, bezwonnego oleju.
Krok 2:
W głębokiej misce dodaj wszystkie suche składniki: przesiej ⅔ mąki, dodaj cukier, drożdże i sól.
Krok 3:
Wlej ciepłą wodę i olej roślinny.
Krok 4:
Zagnieść ciasto, w razie potrzeby posypać mąką. W rezultacie ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Gdy przestanie mocno przylegać do dłoni, przestań wprowadzać mąkę. Pamiętaj, że im więcej mąki w cieście, tym mniej puszyste będą wypieki. Pozostaw ciasto na 2 godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Krok 5:
Tak wyrosło moje ciasto po 2 godzinach proofingu. Nawiasem mówiąc, zostawiam ciasto w zamkniętej kuchence mikrofalowej, w której właśnie podgrzałem szklankę wody.
Krok 6:
Z ciasta uszczypnij bułki rękami o wadze około 50-70 gramów. Rozłóż je na powierzchni roboczej.
Krok 7:
Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do nadzienia-polewy. Posiekaj suszoną żurawinę z rodzynkami i dodaj zmielony czarny pieprz. Zetrzyj półtwardy ser na drobnej tarce. Umyj warzywa i drobno posiekaj. Orzechy też mogą być dowolne, posiekaj je.
Krok 8:
Zostaw trochę oleju do smarowania flrmy. Resztę masła rozpuść przez 10 sekund w kuchence mikrofalowej, aż będzie płynna. Zetrzyj czosnek na drobnej tarce i wymieszaj z olejem.
Krok 9:
Najpierw zanurz każdą bułkę w oleju ze wszystkich stron.
Krok 10:
A następnie do wybranych dodatków.
Krok 11:
Rozłóż bułki w wysmarowanej masłem formie z otworem pośrodku w chaotyczny sposób. Przykryj chleb i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok 12:
Tak dobrze mój chleb wyrósł w tym czasie. Piecz chleb w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 ° C przez 30-40 minut, aż będzie ugotowany.
Krok 13:
Wspaniały chleb czosnkowy jest gotowy! Kawałki z różnymi nadzieniami dobrze się od siebie oddzielają, ponieważ są nasmarowane olejem.
taki chleb idealnie zastąpi pampuszki do barszczu, a nawet stanie się doskonałym towarzyszem prawie każdego posiłku.
gotowanie jest zabawne i interesujące, a jeszcze ciekawsze jest degustacja różnych dodatków. Najbardziej podobał mi się ser, słodka kurkuma oraz żurawina i ostra papryka.
pod nadzorem dorosłych dzieci mogą również pomóc w przygotowaniu takiego chleba!
smacznego!
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal / 100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal / 100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal / 100g
- Papryka - 289 kcal/100g