Małpi chleb niesłodzony

jasny i atrakcyjny, o różnych smakach! Małpi chleb, czyli Monkey bread, został wymyślony przez Amerykanów. Nazwa chleba nadaje mu Wielobarwność, żartobliwość w projektowaniu i to, że jest spożywany rękami. Te wielokolorowe kawałki proszą o wypróbowanie.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 66 % 37 g
279 kcal
IG: 5 / 3 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Małpi chleb? Przygotuj składniki ciasta. Woda powinna być ciepła, ale nie gorąca, około 40 ° C. mąka pszenna, najwyższej klasy. Drożdże używaj szybko działających, których jesteś pewien. Jeśli nie masz pewności co do wydajności drożdży, lepiej przygotować ciasto z wyprzedzeniem. Użyj rafinowanego, bezwonnego oleju.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce dodaj wszystkie suche składniki: przesiej ⅔ mąki, dodaj cukier, drożdże i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciepłą wodę i olej roślinny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto, w razie potrzeby posypać mąką. W rezultacie ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Gdy przestanie mocno przylegać do dłoni, przestań wprowadzać mąkę. Pamiętaj, że im więcej mąki w cieście, tym mniej puszyste będą wypieki. Pozostaw ciasto na 2 godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tak wyrosło moje ciasto po 2 godzinach proofingu. Nawiasem mówiąc, zostawiam ciasto w zamkniętej kuchence mikrofalowej, w której właśnie podgrzałem szklankę wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z ciasta uszczypnij bułki rękami o wadze około 50-70 gramów. Rozłóż je na powierzchni roboczej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do nadzienia-polewy. Posiekaj suszoną żurawinę z rodzynkami i dodaj zmielony czarny pieprz. Zetrzyj półtwardy ser na drobnej tarce. Umyj warzywa i drobno posiekaj. Orzechy też mogą być dowolne, posiekaj je.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zostaw trochę oleju do smarowania flrmy. Resztę masła rozpuść przez 10 sekund w kuchence mikrofalowej, aż będzie płynna. Zetrzyj czosnek na drobnej tarce i wymieszaj z olejem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Najpierw zanurz każdą bułkę w oleju ze wszystkich stron.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    A następnie do wybranych dodatków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż bułki w wysmarowanej masłem formie z otworem pośrodku w chaotyczny sposób. Przykryj chleb i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tak dobrze mój chleb wyrósł w tym czasie. Piecz chleb w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 ° C przez 30-40 minut, aż będzie ugotowany.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wspaniały chleb czosnkowy jest gotowy! Kawałki z różnymi nadzieniami dobrze się od siebie oddzielają, ponieważ są nasmarowane olejem.

taki chleb idealnie zastąpi pampuszki do barszczu, a nawet stanie się doskonałym towarzyszem prawie każdego posiłku.

gotowanie jest zabawne i interesujące, a jeszcze ciekawsze jest degustacja różnych dodatków. Najbardziej podobał mi się ser, słodka kurkuma oraz żurawina i ostra papryka.

pod nadzorem dorosłych dzieci mogą również pomóc w przygotowaniu takiego chleba!

smacznego!

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal / 100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal / 100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal / 100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy