Kurabie przez GOST

kruche i chrupiące ciasteczka Kurabye według GOST z dzieciństwa. Klasyczne ciasteczka Kurabye, znane wielu od dzieciństwa, są przygotowywane z niewielkiej liczby produktów i dość szybko. Podbija wszystkich swoją lekkością i kruchością, zawsze rozchodzi się z hukiem i prawie nigdy nie pozostaje po herbacie. Jedyną rzeczą jest to, że do przygotowania Ciasteczek o klasycznym kształcie wymagana jest strzykawka do ciasta. Takie ciasteczka to świetna opcja na śniadanie ze świeżo parzoną kawą.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 29 % 22 g
węglowodany 61 % 46 g
407 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Masło wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, aby było miękkie. Ubij go mikserem z cukrem i jajkiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę zmieszaną z wanilią.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść miękkie, lepkie ciasto. Najważniejsze, aby nie przesadzić z mąką, również ciasto nie może być ugniatane przez długi czas, w przeciwnym razie ciasto będzie strome i nie zostanie wyciśnięte ze strzykawki do ciasta, a ciasteczka będą twarde i nie kruche.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby zrobić ciasteczka Kurabye, potrzebujesz strzykawki do ciasta lub worka do szprycowania. Za pomocą dyszy "gwiazdka" tworzymy ciasteczka. Rozłóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na każdym ciasteczku robimy małe wgłębienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Łyżeczką umieść na środku trochę gęstego agrestu lub innego dżemu (lub dżemu). Jeśli dżem jest płynny, dodaj do niego skrobię. Piecz te ciasteczka przez 15 minut. W tym czasie lekko się zarumieni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmujemy ciasteczka, schładzamy i podajemy do herbaty. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal / 100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy