skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników.
Krok 2:
Masło wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, aby było miękkie. Ubij go mikserem z cukrem i jajkiem.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę zmieszaną z wanilią.
Krok 4:
Zagnieść miękkie, lepkie ciasto. Najważniejsze, aby nie przesadzić z mąką, również ciasto nie może być ugniatane przez długi czas, w przeciwnym razie ciasto będzie strome i nie zostanie wyciśnięte ze strzykawki do ciasta, a ciasteczka będą twarde i nie kruche.
Krok 5:
Aby zrobić ciasteczka Kurabye, potrzebujesz strzykawki do ciasta lub worka do szprycowania. Za pomocą dyszy "gwiazdka" tworzymy ciasteczka. Rozłóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Krok 6:
Na każdym ciasteczku robimy małe wgłębienie.
Krok 7:
Łyżeczką umieść na środku trochę gęstego agrestu lub innego dżemu (lub dżemu). Jeśli dżem jest płynny, dodaj do niego skrobię. Piecz te ciasteczka przez 15 minut. W tym czasie lekko się zarumieni.
Krok 8:
Wyjmujemy ciasteczka, schładzamy i podajemy do herbaty. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal / 100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g