ciasto biszkoptowe z kremem

Poczęstuj swoje słodycze pysznymi domowymi ciastami! Ciasta są niezwykle delikatne, z lekką nutą kokosową i bardzo bogatym i bogatym smakiem czekolady. Ciasta są umiarkowanie słodkie, ponieważ użyłem gorzkiej czekolady, ale jeśli chcesz, możesz wziąć mleko zamiast gorzkiej, wtedy krem okaże się znacznie słodszy.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 65 % 33 g
272 kcal
IG: 12 / 3 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj biszkopt.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka do miski i dodaj do nich zwykły cukier i wanilię (mam wanilię w pojemniku z cukrem, więc nie dodałem osobno cukru waniliowego).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka z cukrem przez 10 minut, aż będą bardzo puszyste i gęste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mąkę ze skrobią i przesiej razem. W dwóch krokach dodaj tę mieszaninę do masy jajecznej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Trzepaczką lub szpatułką delikatnie wymieszaj suche składniki. Działamy delikatnie, ale ostrożnie, w mieszaninie nie powinny pozostać grudki mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj płatki kokosowe (wcześniej lekko zmieliłem je w młynku do kawy), a także delikatnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Roztop masło i wlej je na bok miski do ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie i gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i wlej na nią ciasto. Za pomocą szpatułki wyrównaj ciasto na całej powierzchni blachy do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec biszkopt w 180 C przez około 12-15 minut. Gotowość sprawdzamy naciskając lub szpikulcem. Niech biszkopt ostygnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oddziel papier od biszkoptu i odetnij suche krawędzie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sam biszkopt dzielimy na 3 równe części.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotuj krem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Żelatynę napełnij wodą i pozostaw do pęcznienia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W międzyczasie przygotuj kremową część. Wlej mleko do rondla, podpal i zagotuj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W misce połącz żółtka, cukier, skrobię i wanilię (w tym przypadku nie dodałem ponownie wanilii, ponieważ cały cukier jest lekko aromatyzowany strąkiem).

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ubij żółtka trzepaczką, aż będą gładkie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gdy mleko się nagrzeje, delikatnie wlej je do mieszanki żółtkowej cienkim strumieniem, dokładnie mieszając masę trzepaczką.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wlej powstałą masę z powrotem do rondla i podpal.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Na średnim ogniu ciągle mieszając, gotuj śmietanę, aż zgęstnieje. Krem gotuje się wystarczająco szybko, więc nie rozpraszamy się, w przeciwnym razie może przykleić się do dna.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Usuń gotowy krem z ognia i gdy jest jeszcze gorący, dodaj spuchniętą żelatynę. Dokładnie wymieszaj, aby żelatyna rozproszyła się w masie.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozbijamy czarną czekoladę na małe kawałki i przenosimy do dużej miski, ustawiamy sito na wierzchu.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wlej gorący krem na sito i wytrzyj.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Pozostaw krem czekoladowy na kilka minut, aby czekolada dobrze się rozgrzała.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Następnie dokładnie wymieszaj krem, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Nawiasem mówiąc, na tym etapie radzę spróbować kremu i zdecydować, czy cukier jest wystarczający, czy nie, ponieważ w zależności od goryczy czekolady może być potrzebnych więcej cukru. Jeśli nagle krem nie jest bardzo słodki, a następnie, gdy ubijasz śmietanę, dodaj do nich kilka łyżek cukru pudru. Otrzymany krem pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Wlej ciężką śmietanę do wysokiego pojemnika do ubijania i ubijaj, aż uzyskasz gęstą śmietanę.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    W schłodzonej części czekoladowej delikatnie wymieszaj bitą śmietanę.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Otrzymujemy bardzo lekki mus z kremem czekoladowym. Do momentu użycia wysyłamy go do lodówki.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Przygotujemy również syrop do impregnacji.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Połącz wodę (biorę wrzącą wodę) z cukrem i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Niech ostygnie.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    W schłodzonym syropie, w razie potrzeby, dodaj koniak. Syrop jest gotowy.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Zacznijmy budować. Rozłóż jedną część biszkoptu na powierzchni roboczej i dokładnie nasącz przygotowanym syropem.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Gotowy krem jest przenoszony do torby cukierniczej z szeroką okrągłą dyszą i za jego pomocą nakładamy warstwę kremu na biszkopt.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Przykryj krem na wierzchu drugą częścią biszkoptu, również dokładnie go impregnujemy i nakładamy warstwę kremu.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Na wierzch nakładamy również warstwę kremu.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Wyrównaj krem i, w razie potrzeby, nałóż wzór za pomocą kręconej szpatułki. W tej formie wysyłamy ciasto do lodówki na kilka godzin.

  37. Krok 37:

    Krok 37.

    Po odpowiednim czasie kroimy nasze ciasto na ciasta.

  38. Krok 38:

    Krok 38.

    Każde ciasto, w razie potrzeby, dodatkowo dekorujemy resztkami kremu.

  39. Krok 39:

    Krok 39.

    Udekorowałam też ciasta świeżymi malinami i talerzami kokosowymi.

  40. Krok 40:

    Krok 40.

    To wszystko. Ciasta są gotowe!

  41. Krok 41:

    Krok 41.

    Można podawać!

  42. Krok 42:

    Krok 42.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy