skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj biszkopt.
Krok 2:
Rozbij jajka do miski i dodaj do nich zwykły cukier i wanilię (mam wanilię w pojemniku z cukrem, więc nie dodałem osobno cukru waniliowego).
Krok 3:
Ubij jajka z cukrem przez 10 minut, aż będą bardzo puszyste i gęste.
Krok 4:
Wymieszaj mąkę ze skrobią i przesiej razem. W dwóch krokach dodaj tę mieszaninę do masy jajecznej.
Krok 5:
Trzepaczką lub szpatułką delikatnie wymieszaj suche składniki. Działamy delikatnie, ale ostrożnie, w mieszaninie nie powinny pozostać grudki mąki.
Krok 6:
Dodaj płatki kokosowe (wcześniej lekko zmieliłem je w młynku do kawy), a także delikatnie wymieszaj.
Krok 7:
Roztop masło i wlej je na bok miski do ciasta.
Krok 8:
Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie i gładkie.
Krok 9:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i wlej na nią ciasto. Za pomocą szpatułki wyrównaj ciasto na całej powierzchni blachy do pieczenia.
Krok 10:
Piec biszkopt w 180 C przez około 12-15 minut. Gotowość sprawdzamy naciskając lub szpikulcem. Niech biszkopt ostygnie.
Krok 11:
Oddziel papier od biszkoptu i odetnij suche krawędzie.
Krok 12:
Sam biszkopt dzielimy na 3 równe części.
Krok 13:
Przygotuj krem.
Krok 14:
Żelatynę napełnij wodą i pozostaw do pęcznienia.
Krok 15:
W międzyczasie przygotuj kremową część. Wlej mleko do rondla, podpal i zagotuj.
Krok 16:
W misce połącz żółtka, cukier, skrobię i wanilię (w tym przypadku nie dodałem ponownie wanilii, ponieważ cały cukier jest lekko aromatyzowany strąkiem).
Krok 17:
Ubij żółtka trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 18:
Gdy mleko się nagrzeje, delikatnie wlej je do mieszanki żółtkowej cienkim strumieniem, dokładnie mieszając masę trzepaczką.
Krok 19:
Wlej powstałą masę z powrotem do rondla i podpal.
Krok 20:
Na średnim ogniu ciągle mieszając, gotuj śmietanę, aż zgęstnieje. Krem gotuje się wystarczająco szybko, więc nie rozpraszamy się, w przeciwnym razie może przykleić się do dna.
Krok 21:
Usuń gotowy krem z ognia i gdy jest jeszcze gorący, dodaj spuchniętą żelatynę. Dokładnie wymieszaj, aby żelatyna rozproszyła się w masie.
Krok 22:
Rozbijamy czarną czekoladę na małe kawałki i przenosimy do dużej miski, ustawiamy sito na wierzchu.
Krok 23:
Wlej gorący krem na sito i wytrzyj.
Krok 24:
Pozostaw krem czekoladowy na kilka minut, aby czekolada dobrze się rozgrzała.
Krok 25:
Następnie dokładnie wymieszaj krem, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Nawiasem mówiąc, na tym etapie radzę spróbować kremu i zdecydować, czy cukier jest wystarczający, czy nie, ponieważ w zależności od goryczy czekolady może być potrzebnych więcej cukru. Jeśli nagle krem nie jest bardzo słodki, a następnie, gdy ubijasz śmietanę, dodaj do nich kilka łyżek cukru pudru. Otrzymany krem pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 26:
Wlej ciężką śmietanę do wysokiego pojemnika do ubijania i ubijaj, aż uzyskasz gęstą śmietanę.
Krok 27:
W schłodzonej części czekoladowej delikatnie wymieszaj bitą śmietanę.
Krok 28:
Otrzymujemy bardzo lekki mus z kremem czekoladowym. Do momentu użycia wysyłamy go do lodówki.
Krok 29:
Przygotujemy również syrop do impregnacji.
Krok 30:
Połącz wodę (biorę wrzącą wodę) z cukrem i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Niech ostygnie.
Krok 31:
W schłodzonym syropie, w razie potrzeby, dodaj koniak. Syrop jest gotowy.
Krok 32:
Zacznijmy budować. Rozłóż jedną część biszkoptu na powierzchni roboczej i dokładnie nasącz przygotowanym syropem.
Krok 33:
Gotowy krem jest przenoszony do torby cukierniczej z szeroką okrągłą dyszą i za jego pomocą nakładamy warstwę kremu na biszkopt.
Krok 34:
Przykryj krem na wierzchu drugą częścią biszkoptu, również dokładnie go impregnujemy i nakładamy warstwę kremu.
Krok 35:
Na wierzch nakładamy również warstwę kremu.
Krok 36:
Wyrównaj krem i, w razie potrzeby, nałóż wzór za pomocą kręconej szpatułki. W tej formie wysyłamy ciasto do lodówki na kilka godzin.
Krok 37:
Po odpowiednim czasie kroimy nasze ciasto na ciasta.
Krok 38:
Każde ciasto, w razie potrzeby, dodatkowo dekorujemy resztkami kremu.
Krok 39:
Udekorowałam też ciasta świeżymi malinami i talerzami kokosowymi.
Krok 40:
To wszystko. Ciasta są gotowe!
Krok 41:
Można podawać!
Krok 42:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g