zupa jagnięca pitie

aromatyczna i niesamowicie pyszna zupa Azerbejdżańska! Poczęstuj się! Niesamowicie pyszne danie. Zapach jest taki, że sąsiedzi naprawdę mogą przybiegać pod drzwi:))) pigwa i świeża mięta sprawiają, że smak zupy jest niesamowity - spróbuj i przekonaj się sam.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 45 % 5 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h 30 min

aby przygotować tę pyszną zupę azerbejdżańską, ciecierzycę należy namoczyć w wodzie przez noc. Rano odcedź i spłucz groszek.
następnie przygotuj mięso:pokrój je na średnie kawałki. Obierz i pokrój cebulę na pół pierścienia, pigwę należy pokroić w małe kostki.
gdy piekarnik się nagrzewa (a temperatura, której potrzebujemy, wynosi 190 stopni), zajmiemy się układaniem pokrojonych potraw w garnkach. Weźmy w sumie 6 sztuk. W doniczkach do środka kładziemy mięso, posiekaną cebulę, kawałki pigwy i ciecierzycę. Wlej 200 ml wrzącej wody do każdego garnka, przykryj pokrywkami. Teraz garnki można włożyć do piekarnika (na pół godziny).
w tym czasie przygotujemy pozostałe warzywa. Obierz ziemniaki, pokrój je na duże kawałki, umyj pomidory i pokrój w kostkę lub małe kawałki. Dodaj sól i mielony pieprz do smaku. W razie potrzeby dodaj wodę. Ważny punkt! Nie powinno być za dużo, w przeciwnym razie przyszła zupa w piekarniku może uciec. Ponownie wkładamy garnki do piekarnika na 35-45 minut.
po tym czasie wyjmujemy garnki z piekarnika. Do każdego dodajemy kilka groszków czarnego pieprzu(można też włożyć trochę posiekanej świeżej mięty). Następnie pozostaw zupę na kilka minut pod zamkniętymi pokrywkami.
pyszna i aromatyczna zupa jest gotowa! Podawaj na gorąco, udekoruj gałązkami mięty, jedz z kawałkami chleba pita. Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy