skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować tę pyszną zupę azerbejdżańską, ciecierzycę należy namoczyć w wodzie przez noc. Rano odcedź i spłucz groszek.
następnie przygotuj mięso:pokrój je na średnie kawałki. Obierz i pokrój cebulę na pół pierścienia, pigwę należy pokroić w małe kostki.
gdy piekarnik się nagrzewa (a temperatura, której potrzebujemy, wynosi 190 stopni), zajmiemy się układaniem pokrojonych potraw w garnkach. Weźmy w sumie 6 sztuk. W doniczkach do środka kładziemy mięso, posiekaną cebulę, kawałki pigwy i ciecierzycę. Wlej 200 ml wrzącej wody do każdego garnka, przykryj pokrywkami. Teraz garnki można włożyć do piekarnika (na pół godziny).
w tym czasie przygotujemy pozostałe warzywa. Obierz ziemniaki, pokrój je na duże kawałki, umyj pomidory i pokrój w kostkę lub małe kawałki. Dodaj sól i mielony pieprz do smaku. W razie potrzeby dodaj wodę. Ważny punkt! Nie powinno być za dużo, w przeciwnym razie przyszła zupa w piekarniku może uciec. Ponownie wkładamy garnki do piekarnika na 35-45 minut.
po tym czasie wyjmujemy garnki z piekarnika. Do każdego dodajemy kilka groszków czarnego pieprzu(można też włożyć trochę posiekanej świeżej mięty). Następnie pozostaw zupę na kilka minut pod zamkniętymi pokrywkami.
pyszna i aromatyczna zupa jest gotowa! Podawaj na gorąco, udekoruj gałązkami mięty, jedz z kawałkami chleba pita. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g