mokry biszkopt

mokry biszkopt z aromatyczną impregnacją jagodową i kwaśną śmietaną. Ciasto biszkoptowe staje się niezwykle smaczne i aromatyczne, gdy jest nasączone syropem. Syrop nadaje się do jagód lub owoców w puszkach i można go również przygotować z dowolnego dżemu. Jako impregnat do biszkoptu można użyć wina deserowego lub likieru.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 78 % 47 g
269 kcal
IG: 24 / 4 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić mokry biszkopt, potrzebujemy zestawu produktów wymienionych na liście składników. W sezonie do dekoracji ciasta wziąłem truskawki, a jako impregnat-syrop wiśniowy z wiśni w puszkach, z dodatkiem łyżki koniaku. Jeśli przygotowujesz taki biszkopt dla dzieci, nie dodawaj alkoholu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przed przygotowaniem ciasta przykryj formę folią i posmaruj olejem roślinnym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz wbijamy jajka do pojemnika, dodajemy cukier i cukier waniliowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij masę jajeczną mikserem z maksymalną prędkością, aż masa potroi się, zajmie to 3-4 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mąkę z proszkiem do pieczenia do dobrze ubitej masy jajecznej i wymieszaj z mikserem na niskiej prędkości przez kolejne pół minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto biszkoptowe szybko wlewa się do wysmarowanej formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Natychmiast włóż formę z ciastem do piekarnika i dopiero teraz włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Całkowity Czas pieczenia naszego biszkoptu wynosi. 40 minut. Po upieczeniu herbatnika wyłącz piekarnik i otwórz, pozwól herbatnikowi stopniowo ostygnąć w otwartym piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy biszkopt ostygnie, wyjmij go z formy, uwolnij z folii i pokrój na dwa ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Plastry obu ciast są równomiernie podlewane impregnacją.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie przygotuj śmietanę-połącz śmietanę, cukier i cukier waniliowy w pojemniku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij śmietanę z cukrem mikserem przez 2-3 minuty, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodaj zagęszczacz do śmietany i ubijaj przez kolejne dwie minuty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotową śmietaną obficie smarujemy plasterek jednego ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj dolne ciasto kremem górnym ciastem, a powierzchnię biszkoptu podlewamy również impregnacją.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrywamy wierzch biszkoptu śmietaną, wyrównujemy powierzchnię.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Udekoruj ciasto połówkami świeżych truskawek i włóż do lodówki na kilka godzin, aby biszkopt był dobrze nasycony, a krem zestalił się.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Zagęszczacz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy