skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić mokry biszkopt, potrzebujemy zestawu produktów wymienionych na liście składników. W sezonie do dekoracji ciasta wziąłem truskawki, a jako impregnat-syrop wiśniowy z wiśni w puszkach, z dodatkiem łyżki koniaku. Jeśli przygotowujesz taki biszkopt dla dzieci, nie dodawaj alkoholu.
Krok 2:
Przed przygotowaniem ciasta przykryj formę folią i posmaruj olejem roślinnym.
Krok 3:
Teraz wbijamy jajka do pojemnika, dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Krok 4:
Ubij masę jajeczną mikserem z maksymalną prędkością, aż masa potroi się, zajmie to 3-4 minuty.
Krok 5:
Wlej mąkę z proszkiem do pieczenia do dobrze ubitej masy jajecznej i wymieszaj z mikserem na niskiej prędkości przez kolejne pół minuty.
Krok 6:
Gotowe ciasto biszkoptowe szybko wlewa się do wysmarowanej formy.
Krok 7:
Natychmiast włóż formę z ciastem do piekarnika i dopiero teraz włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni.
Krok 8:
Całkowity Czas pieczenia naszego biszkoptu wynosi. 40 minut. Po upieczeniu herbatnika wyłącz piekarnik i otwórz, pozwól herbatnikowi stopniowo ostygnąć w otwartym piekarniku.
Krok 9:
Gdy biszkopt ostygnie, wyjmij go z formy, uwolnij z folii i pokrój na dwa ciasta.
Krok 10:
Plastry obu ciast są równomiernie podlewane impregnacją.
Krok 11:
Następnie przygotuj śmietanę-połącz śmietanę, cukier i cukier waniliowy w pojemniku.
Krok 12:
Ubij śmietanę z cukrem mikserem przez 2-3 minuty, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodaj zagęszczacz do śmietany i ubijaj przez kolejne dwie minuty.
Krok 13:
Gotową śmietaną obficie smarujemy plasterek jednego ciasta.
Krok 14:
Przykryj dolne ciasto kremem górnym ciastem, a powierzchnię biszkoptu podlewamy również impregnacją.
Krok 15:
Pokrywamy wierzch biszkoptu śmietaną, wyrównujemy powierzchnię.
Krok 16:
Udekoruj ciasto połówkami świeżych truskawek i włóż do lodówki na kilka godzin, aby biszkopt był dobrze nasycony, a krem zestalił się.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Zagęszczacz - 0 kcal/100g