skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułeczki z kiełbasą i serem? Przygotuj wszystkie składniki. Weź rafinowany olej roślinny. Kup gotowaną kiełbasę. Aby bułki były jeszcze bardziej aromatyczne, weź wędzone. Ser kup te odmiany, które dobrze się topią po upieczeniu. Sezam można zastąpić makiem, siemieniem lnianym lub posypką. Weź mąkę najwyższej lub pierwszej klasy, aby bułki okazały się śnieżnobiałe w środku.
Krok 2:
Podgrzej wodę do stopni 35-38. W tej temperaturze drożdże aktywują się szybciej. Dodaj cukier. Wymieszać. W słodkim środowisku drożdże rosną szybciej. Dodaj suche drożdże. Wymieszać. Przykryj serwetką i wyślij w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Suche drożdże można zastąpić świeżymi w ilości 15 g. Jeśli kuchnia jest dość ciepła, zamknij okna i zostaw pojemnik z drożdżami na stole.
Krok 3:
W międzyczasie przygotuj mąkę. Pamiętaj, aby przesadzić go przez sito. Dzięki temu krokowi ciasto będzie bardziej przewiewne.
Krok 4:
Jeśli drożdże są wysokiej jakości, na powierzchni powinna powstać piana. Jeśli go nie ma, użyto drożdży złej jakości lub pomieszczenie było chłodne. W takim przypadku pieczenie może nie wzrosnąć i okaże się zatkane.
Krok 5:
Wlej olej roślinny do ciasta i dodaj sól. Wymieszać.
Krok 6:
W małych porcjach dodaj przygotowaną mąkę. Po każdym dodaniu mąki dobrze wymieszaj łyżką, aby wszystkie składniki były dobrze nawilżone. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja.
Krok 7:
Gdy ciasto stanie się dość gęste i trudno je zagnieść łyżką, nadszedł czas, aby kontynuować ugniatanie rękami.
Krok 8:
Odkurz deskę mąką. Przełóż ciasto i ugniataj, aż powstanie miękka grudka, która nie przykleja się do dłoni. W razie potrzeby stopniowo dodawaj mąkę. Ponieważ mąka jest inna dla każdego, jej ilość może się różnić w niewielkich granicach i różnić się od podanej w przepisie.
Krok 9:
Przenieś ciasto z powrotem do głębokiej miski. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 90 minut. Czas jest przybliżony - test może potrzebować więcej lub mniej minut/godzin na podniesienie.
Krok 10:
W międzyczasie przygotuj nadzienie do bułek. Ugotowaną kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Zetrzyj twardy ser na średniej lub grubej tarce.
Krok 11:
Po upływie określonego czasu w kroku 9 ciasto rośnie 2-3 razy. Czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu i jakości drożdży i może być większy lub mniejszy.
Krok 12:
Przenieś wypoczęte ciasto na zakurzoną deskę i dobrze zmiażdż. Podziel na 3 kawałki. Z każdego uformuj kulę i pracuj z każdym po kolei. Podczas pracy z jednym kawałkiem włóż resztę z powrotem do miski i przykryj serwetką, aby ciasto się nie zwietrzyło.
Krok 13:
Rozwałkuj w cienką prostokątną warstwę. W razie potrzeby, aby ciasto nie przykleiło się do deski, odkurz deskę mąką.
Krok 14:
Ser i kiełbasę podziel w przenośni na 3 części. Rozłóż część startego sera i posiekanej kiełbasy na warstwie ciasta.
Krok 15:
Skręć w ciasną rolkę i ściśnij krawędzie po bokach i wzdłuż całej długości rolki, aby nadzienie pozostało w środku.
Krok 16:
Pokrój na 8 porcji.
Krok 17:
Do pieczenia nadaje się metalowa blacha do pieczenia, żaroodporna forma lub możesz wziąć foremki do muffinek, wtedy bułki będą miały piękny kształt. Przykryj blachę do pieczenia i formę wysokiej jakości pergaminem, aby bułki nie przykleiły się do dna. Nie smarowałem żelaznych foremek olejem roślinnym i ostatecznie przykleiły się do dna. Jak wyszedłem z tej sytuacji, powiem dalej. Przykryj formę serwetką i pozostaw w ciepłym miejscu na 25-35 minut.
Krok 18:
Wstrząśnij żółtkiem. Nasmaruj puste miejsca. Posyp sezamem. Rozgrzej piekarnik do 190-200 stopni. Ponieważ technika każdego jest inna i ma inną moc, skup się na piekarniku. Czas pieczenia może różnić się od wskazanego w przepisie. Wyślij do pieczenia przez 20-25 minut. Aby sprawdzić, czy bułki są upieczone, wyjmij zrumienione wypieki i przebij drewnianym szpikulcem. Jeśli ciasto się nie klei, oznacza to, że pieczenie jest gotowe.
Krok 19:
Bułeczki z kiełbasą i serem są gotowe. W tym przypadku nie mogłem ich natychmiast wyjąć z formy. Aby wyjąć je z foremek, przykryłem serwetką, dodałem plastikową torbę na wierzchu i przykryłem ciepłym ręcznikiem. Pozostaw na 15-20 minut. Po tej procedurze lekko podkowałem łopatką i wyjąłem z formy.
Krok 20:
Zaraz po upieczeniu bułki są bardzo, bardzo miękkie, rozpływają się w ustach. Po całkowitym ostygnięciu są dobrze cięte nożem. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku nie dłużej niż 1-2 dni, a następnie staną się gęstsze i nie będą tak smaczne. Zimne bułeczki można lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej przed podaniem, co nada im lekkości. Smacznego!
aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
bułki z kiełbasą i serem można podawać z pierwszym i drugim daniem zamiast chleba. Pyszne z mlekiem, sokiem pomidorowym i tak po prostu.
ponieważ bułki, dzięki formie do muffinek, są równe i piękne, można je wykorzystać jako przekąskę na świątecznym stole. Na bufetach wyglądają bardzo dobrze!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa"cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa "mleczna" - 252 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g