szwedzkie klopsiki

danie kuchni szwedzkiej-wykwintne, a jednocześnie niedrogie! Szwedzkie klopsiki mają charakterystyczną cechę: nie trzeba ich gotować, są smażone na patelni lub pieczone w piekarniku i zwykle podawane pod sosami. Zamiast chleba do mięsa mielonego lepiej dodać płatki zbożowe, nadają potrawie ciekawą nutę i sprawiają, że nie wygląda jak tradycyjne klopsiki.
SvetalisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 42 % 16 g
węglowodany 34 % 13 g
229 kcal
IG: 23 / 69 / 8

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Zróbmy klopsiki:

- płatki wsypujemy do miski, zalewamy mlekiem, odstawiamy na 10 minut do puchnięcia;

- następnie rozbij jajko na płatki i rozłóż mięso mielone, dokładnie wymieszaj masę;

- obieramy czosnek, przepuszczamy przez prasę, dodajemy do powstałego mięsa mielonego, a także nie zapominamy o soli;

- mokrymi rękami formujemy kulki klopsików i układamy je na blasze do pieczenia, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.

2. Przygotuj sos jagodowy, w tym celu posiekaj żurawinę w blenderze do stanu puree, dodaj skrobię i sól, dostosuj smak cukrem, wzbogac kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszaj, podgrzej w kuchence mikrofalowej w kilku krokach, raz na 30 sekund, a następnie wymieszaj i powtórz ogrzewanie.

3. Aby przygotować sos mleczny, rozłóż masło na patelni, rozpuść na małym ogniu. Wlej mąkę do stopionego masła, wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek, smaż na lekko złoty kolor. Wlej mleko do powstałej masy, trzymaj w ogniu, aż sos zgęstnieje.

podawaj klopsiki na stole z sosem mleczno-jagodowym.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Płatki pszenne - 336   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy