skład / składniki
metoda gotowania
1. Zróbmy klopsiki:
- płatki wsypujemy do miski, zalewamy mlekiem, odstawiamy na 10 minut do puchnięcia;
- następnie rozbij jajko na płatki i rozłóż mięso mielone, dokładnie wymieszaj masę;
- obieramy czosnek, przepuszczamy przez prasę, dodajemy do powstałego mięsa mielonego, a także nie zapominamy o soli;
- mokrymi rękami formujemy kulki klopsików i układamy je na blasze do pieczenia, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
2. Przygotuj sos jagodowy, w tym celu posiekaj żurawinę w blenderze do stanu puree, dodaj skrobię i sól, dostosuj smak cukrem, wzbogac kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszaj, podgrzej w kuchence mikrofalowej w kilku krokach, raz na 30 sekund, a następnie wymieszaj i powtórz ogrzewanie.
3. Aby przygotować sos mleczny, rozłóż masło na patelni, rozpuść na małym ogniu. Wlej mąkę do stopionego masła, wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek, smaż na lekko złoty kolor. Wlej mleko do powstałej masy, trzymaj w ogniu, aż sos zgęstnieje.
podawaj klopsiki na stole z sosem mleczno-jagodowym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Płatki pszenne - 336 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g