bułka maślana z wiśniami

świetny prosty przepis na bułkę wiśniową na przyjęcie herbaciane. Prostota i szybkość gotowania. Ciasto pasuje bardzo dobrze, bardzo wygodnie z nim pracować! Bułka jest bardzo miękka, ciasto jest bardzo delikatne i nie starzeje się. Bardzo dobry przepis na spotkania przy filiżance pysznej parzonej herbaty!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 80 % 47 g
212 kcal
IG: 34 / 0 / 66

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

pierwszą rzeczą jest zagnieść ciasto, w tym celu dodać 3 łyżki do kefiru. cukier, jajko, 0,5 łyżeczki. sól i wanilina. Podgrzej tę mieszaninę, aż będzie ciepła (ale nie powinna być gorąca). Rozpuść drożdże i 3 łyżki w mieszance kefir-jajko. l olej słonecznikowy, wszystko dobrze wymieszaj i dodaj przesianą mąkę. Zagniataj ciasto przez 5 minut. Ciasto powinno być miękkie i nie przyklejać się do rąk. Umieścić go w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
gdy ciasto się pojawi, rozwałkuj je w prostokąt, ułóż wiśniami i posyp cukrem. Zwiń go w rolkę, połóż na blasze do pieczenia i odstaw na kolejne 15-20 minut.
posmaruj bułkę żółtkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180C na 35-40 minut.
gotową bułkę można posypać cukrem pudrem (opcjonalnie)!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy