bułka maślana z wiśniami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
pierwszą rzeczą jest zagnieść ciasto, w tym celu dodać 3 łyżki do kefiru. cukier, jajko, 0,5 łyżeczki. sól i wanilina. Podgrzej tę mieszaninę, aż będzie ciepła (ale nie powinna być gorąca). Rozpuść drożdże i 3 łyżki w mieszance kefir-jajko. l olej słonecznikowy, wszystko dobrze wymieszaj i dodaj przesianą mąkę. Zagniataj ciasto przez 5 minut. Ciasto powinno być miękkie i nie przyklejać się do rąk. Umieścić go w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
gdy ciasto się pojawi, rozwałkuj je w prostokąt, ułóż wiśniami i posyp cukrem. Zwiń go w rolkę, połóż na blasze do pieczenia i odstaw na kolejne 15-20 minut.
posmaruj bułkę żółtkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180C na 35-40 minut.
gotową bułkę można posypać cukrem pudrem (opcjonalnie)!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g