Basbus

Arabskie ciasto z semoliny na kefirze z orzechami i syropem cytrynowym. Przepis jest bardzo łatwy do zapamiętania, ponieważ główne składniki są mierzone szklanką. Ciasto przygotowuje się łatwo i szybko, bez użycia miksera, doskonale piecze się w piekarniku. Basbusa jest przygotowywana nie tylko na kefirze, ale także na naturalnym niesłodzonym jogurcie. Pokrój basbus na gorąco i natychmiast nasącz syropem.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 32 % 21 g
węglowodany 61 % 40 g
359 kcal
IG: 5 / 20 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty na liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj blachę do pieczenia folią i posmaruj ją olejem roślinnym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotowujemy ciasto: łączymy suche składniki-cukier, mąkę, semolinę, płatki kokosowe, posiekane orzechy włoskie i migdały, proszek do pieczenia i wanilinę, mieszamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddzielnie połącz kefir, jajko i olej roślinny, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej płynną masę do suchej mieszanki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze zagnieść ciasto łyżką lub trzepaczką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gęste ciasto do przygotowanej blachy do pieczenia równą warstwą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na powierzchni ciasta układamy jądra orzechów włoskich i migdałów, Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika na 40-50 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas pieczenia basbusa przygotuj syrop: połącz gorącą wodę z cukrem i sokiem z cytryny, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj syrop przez 10 minut na małym ogniu, a następnie wyjmij z pieca.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij blachę do pieczenia z basbusem z piekarnika, pozwól jej trochę ostygnąć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój gorący basbus na małe prostokąty.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Polej pokrojoną w plasterki basbusę ciepłym syropem cytrynowym na całej powierzchni. Syrop powinien go całkowicie nasycić.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pozostaw gotowy basbus na blasze do całkowitego ostygnięcia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gdy basbus ostygnie, przenosimy go z blachy do pieczenia na płaskie naczynie i podajemy do herbaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy