skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty na liście.
Krok 2:
Przykryj blachę do pieczenia folią i posmaruj ją olejem roślinnym.
Krok 3:
Teraz przygotowujemy ciasto: łączymy suche składniki-cukier, mąkę, semolinę, płatki kokosowe, posiekane orzechy włoskie i migdały, proszek do pieczenia i wanilinę, mieszamy.
Krok 4:
Oddzielnie połącz kefir, jajko i olej roślinny, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 5:
Wlej płynną masę do suchej mieszanki.
Krok 6:
Dobrze zagnieść ciasto łyżką lub trzepaczką.
Krok 7:
Wlej gęste ciasto do przygotowanej blachy do pieczenia równą warstwą.
Krok 8:
Na powierzchni ciasta układamy jądra orzechów włoskich i migdałów, Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 9:
Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika na 40-50 minut.
Krok 10:
Podczas pieczenia basbusa przygotuj syrop: połącz gorącą wodę z cukrem i sokiem z cytryny, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił.
Krok 11:
Gotuj syrop przez 10 minut na małym ogniu, a następnie wyjmij z pieca.
Krok 12:
Wyjmij blachę do pieczenia z basbusem z piekarnika, pozwól jej trochę ostygnąć.
Krok 13:
Pokrój gorący basbus na małe prostokąty.
Krok 14:
Polej pokrojoną w plasterki basbusę ciepłym syropem cytrynowym na całej powierzchni. Syrop powinien go całkowicie nasycić.
Krok 15:
Pozostaw gotowy basbus na blasze do całkowitego ostygnięcia.
Krok 16:
Gdy basbus ostygnie, przenosimy go z blachy do pieczenia na płaskie naczynie i podajemy do herbaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g