chleb zbożowy

miękkie, przewiewne w środku, a na zewnątrz chrupiące! Chleb zbożowy nie jest trudny do samodzielnego przygotowania w domu, a okazuje się, że jest niezwykle miękki, pachnący i smaczny. Zapach w domu podczas pieczenia jest taki, że wszyscy domownicy pobiegną do kuchni i nie mogą się doczekać, aby odłamać kawałek świeżo upieczonego chleba. Zaletą przepisu jest to, że przygotowanie takiego chleba jest dość szybkie w porównaniu z innymi przepisami, więc może stać się opcją na każdy dzień.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 66 % 38 g
280 kcal
IG: 3 / 3 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

ten przepis na chleb można nazwać szybkim i łatwym, który będzie w rękach tych, którzy w ogóle nie mają czasu na gotowanie. I chcesz zadowolić swoją ukochaną rodzinę pysznymi daniami i świeżymi wypiekami.

wlej ciepłą wodę do dużego głębokiego pojemnika, wlej do niego granulowany cukier i suche drożdże. Dokładnie wymieszaj mieszaninę i pozostaw w temperaturze pokojowej na 10 minut.

kiedy minie ten czas, nie przesiej całej ilości mąki do mieszanki drożdży-około dwóch trzecich, wlej trochę soli. Wszystko mieszamy. Następnie dodaj siemię lniane, płatki owsiane i nasiona sezamu, nasiona słonecznika i mak. Część pozostawiamy do dekoracji chleba na wierzchu. Wszystko dobrze mieszamy, po czym wlewamy olej roślinny (zostawiamy trochę do smarowania chleba na zewnątrz, dosłownie wystarczy 5 ml) i wszystko ponownie mieszamy.

teraz stopniowo dodajemy pozostałą mąkę. Może nie być potrzebna w całości. To zależy od samej mąki - jej jakości, marki. Ciasto powinno być posłuszne, miękkie, nie strome-nie zatykaj go mąką. Z powstałego ciasta formujemy Kolobok, kładziemy go na dnie miski i dokręcamy folią spożywczą lub przykrywamy czystym ręcznikiem. Pozostaw ciasto w tej formie na godzinę. Temperatura pokojowa.

gdy minie określony czas, lekko ugniatamy ciasto i tworzymy przyszły chleb. Otrzymasz chleb w kształcie bochenka. Lub możesz użyć specjalnego formularza, jeśli taki istnieje. Pozostawiamy uformowany chleb na pół godziny, a następnie smarujemy go olejem roślinnym na wierzchu i posypujemy zbożami pozostawionymi na później. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut - do miękkości. Możliwe, że czas zajmie 5 minut mniej lub więcej w zależności od rodzaju piekarnika.

wyjmij gotowy chleb z piekarnika, pozwól mu ostygnąć na ruszcie,a następnie możesz go podać. Okazuje się, że jest niesamowicie pachnący, smaczny, miękki!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy