skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis na chleb można nazwać szybkim i łatwym, który będzie w rękach tych, którzy w ogóle nie mają czasu na gotowanie. I chcesz zadowolić swoją ukochaną rodzinę pysznymi daniami i świeżymi wypiekami.
wlej ciepłą wodę do dużego głębokiego pojemnika, wlej do niego granulowany cukier i suche drożdże. Dokładnie wymieszaj mieszaninę i pozostaw w temperaturze pokojowej na 10 minut.
kiedy minie ten czas, nie przesiej całej ilości mąki do mieszanki drożdży-około dwóch trzecich, wlej trochę soli. Wszystko mieszamy. Następnie dodaj siemię lniane, płatki owsiane i nasiona sezamu, nasiona słonecznika i mak. Część pozostawiamy do dekoracji chleba na wierzchu. Wszystko dobrze mieszamy, po czym wlewamy olej roślinny (zostawiamy trochę do smarowania chleba na zewnątrz, dosłownie wystarczy 5 ml) i wszystko ponownie mieszamy.
teraz stopniowo dodajemy pozostałą mąkę. Może nie być potrzebna w całości. To zależy od samej mąki - jej jakości, marki. Ciasto powinno być posłuszne, miękkie, nie strome-nie zatykaj go mąką. Z powstałego ciasta formujemy Kolobok, kładziemy go na dnie miski i dokręcamy folią spożywczą lub przykrywamy czystym ręcznikiem. Pozostaw ciasto w tej formie na godzinę. Temperatura pokojowa.
gdy minie określony czas, lekko ugniatamy ciasto i tworzymy przyszły chleb. Otrzymasz chleb w kształcie bochenka. Lub możesz użyć specjalnego formularza, jeśli taki istnieje. Pozostawiamy uformowany chleb na pół godziny, a następnie smarujemy go olejem roślinnym na wierzchu i posypujemy zbożami pozostawionymi na później. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut - do miękkości. Możliwe, że czas zajmie 5 minut mniej lub więcej w zależności od rodzaju piekarnika.
wyjmij gotowy chleb z piekarnika, pozwól mu ostygnąć na ruszcie,a następnie możesz go podać. Okazuje się, że jest niesamowicie pachnący, smaczny, miękki!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g