skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki (tylko zapomniałam o oleju roślinnym)
Krok 2:
Na początek wymieszaj suche składniki. Zmiel płatki owsiane na mąkę (wymagane). W misce przesiej mąkę pszenną, mąkę owsianą, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
W innej misce wymieszaj 2 jajka, jogurt (lub kefir), olej roślinny i cukier. Mieszać.
Krok 4:
I natychmiast przygotuj mieszankę do posypania babeczek. Wymieszaj 3 łyżki. l płatki owsiane, zmielone migdały i 3 łyżki.l cukier.
Krok 5:
Teraz zagniataj ciasto. Wlej płyn do suchych składników i szybko wymieszaj. Nie musisz osiągać pełnej jednorodności.
Krok 6:
Dodaj porzeczki, wymieszaj. Ciasto jest gotowe.
Krok 7:
Rozłóż ciasto w przygotowanych foremkach. Posyp mieszanką owsiano-orzechową na wierzchu. Pieczemy babeczki w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 20 minut, gotowość sprawdzamy szpikulcem.
Krok 8:
Wyjmujemy babeczki z piekarnika, pozwalamy trochę ostygnąć i podajemy. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt do picia"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g