skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić jeże z mielonego kurczaka z ryżem? Jeże z ryżem są bardzo lubiane w naszej rodzinie, dlatego gotuję je dość często. Ten kulinarny przepis zawiera kurczaka, co czyni go atrakcyjnym dla miłośników diety.
gotuj ryż do połowy ugotowany. Z fileta z kurczaka zrób mięso mielone, przewijając mięso przez maszynę do mięsa. Dodaj sól, czarny mielony pieprz do smaku. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle i włożyć do mielonego mięsa. Ubij jajko i ugniataj mięso mielone rękami. Umieść je w wysmarowanej olejem formie o wysokich ścianach. Wymieszaj śmietanę z sosem sojowym, dopraw posiekanym czosnkiem, dodaj drobno posiekane świeże zioła (koperek, pietruszka, bazylia, oregano). Smażyć mąkę na średnim ogniu na patelni bez oleju, rozcieńczyć bulionem i dodać tutaj śmietanę. Dobrze wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez około minutę. Następnie napełnij kulki mięsne powstałym sosem i włóż je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni przez około pół godziny. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie.
takie jedzenie dobrze komponuje się z różnymi dodatkami.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g