jeże z mielonego kurczaka z ryżem

pyszne i niskokaloryczne jeże pasują do każdego przystawki!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 13 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 50 % 16 g
139 kcal
IG: 25 / 69 / 6

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

jak zrobić jeże z mielonego kurczaka z ryżem? Jeże z ryżem są bardzo lubiane w naszej rodzinie, dlatego gotuję je dość często. Ten kulinarny przepis zawiera kurczaka, co czyni go atrakcyjnym dla miłośników diety.
gotuj ryż do połowy ugotowany. Z fileta z kurczaka zrób mięso mielone, przewijając mięso przez maszynę do mięsa. Dodaj sól, czarny mielony pieprz do smaku. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle i włożyć do mielonego mięsa. Ubij jajko i ugniataj mięso mielone rękami. Umieść je w wysmarowanej olejem formie o wysokich ścianach. Wymieszaj śmietanę z sosem sojowym, dopraw posiekanym czosnkiem, dodaj drobno posiekane świeże zioła (koperek, pietruszka, bazylia, oregano). Smażyć mąkę na średnim ogniu na patelni bez oleju, rozcieńczyć bulionem i dodać tutaj śmietanę. Dobrze wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez około minutę. Następnie napełnij kulki mięsne powstałym sosem i włóż je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni przez około pół godziny. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie.

takie jedzenie dobrze komponuje się z różnymi dodatkami.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy