skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić meksykańską pikantną pizzę? Zacznij robić pizzę od ciasta. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Użyj mąki najwyższej jakości. Przesiej go wcześniej, aby usunąć małe zanieczyszczenia i nasycić tlenem, z którego ciasto dobrze wyrośnie.
Krok 2:
Jak zrobić ciasto? Dodaj cukier i drożdże do ciepłej wody (37-40°C). Mieszaj łyżką, aż cukier całkowicie się rozpuści. W przypadku braku specjalnego termometru kulinarnego wymaganą temperaturę można określić w następujący sposób: należy upuścić kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest neutralne - nie jest zimne ani gorące, temperatura jest odpowiednia.
Krok 3:
W zbyt niskiej temperaturze drożdże będą działać wolniej i będą potrzebować więcej czasu na gotowanie. W podwyższonej temperaturze drożdże umrą, a ciasto nie wzrośnie. Dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Jeśli na powierzchni pojawi się bujna Czapka, drożdże uaktywniły się i możesz kontynuować gotowanie.
Krok 4:
Aby zagnieść ciasto, weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Wlej do niego połowę mąki. Dodaj sól i wymieszaj z mąką, aby ciasto było równomiernie solone. Zrób wgłębienie na środku mąki. Wlać drożdże rozcieńczone w wodzie do mąki. Wymieszaj łyżką.
Krok 5:
Aby uzyskać pożądaną konsystencję ciasta, dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto. Powinien być miękki i lekko przylegać do dłoni.
Krok 6:
Posmaruj miskę olejem, aby ciasto nie przykleiło się do naczynia. Gotowe ciasto obtocz również rękami z masłem. Przykryj miskę ręcznikiem, aby ciasto nie wyschło i nie wyrosło. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 1-1, 5 godziny.
Krok 7:
Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Przygotuj dla niej jedzenie. Wybierz ser, który dobrze się topi. Weź wędzoną lub częściowo wędzoną kiełbasę.
Krok 8:
Jak zrobić nadzienie? Umyj pomidora, osusz, usuń łodygę i pokrój w cienkie pierścienie. Umyj pieprz, usuń łodygę i nasiona, pokrój w poprzek na cienkie półpierścienie.
Krok 9:
Pokrój kiełbasę w cienkie plasterki — to standardowy kawałek pizzy. Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 10:
W tym czasie ciasto powinno wzrosnąć kilka razy. Z takiej ilości ciasta możesz zrobić jedną dużą pizzę lub dwie mniejsze. Zrobię jedną o średnicy około 35 cm. Pozostaw krawędzie grubsze, aby utworzyć bok.
Krok 11:
Równomiernie posmaruj ciasto keczupem i sosem chili.
Krok 12:
Rozłóż ser, połóż kiełbasę i pomidory w następnej warstwie, a następnie kapary i kukurydzę. Zakończ nadzienie do pizzy pokruszonym chili. Piec pizzę przez 15-20 minut na środkowej półce rozgrzanego piekarnika do 200 stopni w trybie "góra-dół". Czas gotowania zależy od specyfikacji piekarnika. W gotowej pizzy ciasto wyrośnie i lekko się zarumieni, a ser całkowicie się rozpuści. Podawaj pizzę na gorąco. Smacznego!
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Salami - 568 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g