pikantna meksykańska Pizza

najgorętsze, pikantne, pachnące, dla całej rodziny! Meksykańska pikantna pizza to wariant ulubionego przez wszystkich dania, do którego nadzienia dodaje się dużą ilość chili wraz ze zwykłymi składnikami. Jego połączenie ze słodką kukurydzą sprawia, że pizza jest niezwykle smaczna!
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 9 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 53 % 23 g
224 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić meksykańską pikantną pizzę? Zacznij robić pizzę od ciasta. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Użyj mąki najwyższej jakości. Przesiej go wcześniej, aby usunąć małe zanieczyszczenia i nasycić tlenem, z którego ciasto dobrze wyrośnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ciasto? Dodaj cukier i drożdże do ciepłej wody (37-40°C). Mieszaj łyżką, aż cukier całkowicie się rozpuści. W przypadku braku specjalnego termometru kulinarnego wymaganą temperaturę można określić w następujący sposób: należy upuścić kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest neutralne - nie jest zimne ani gorące, temperatura jest odpowiednia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W zbyt niskiej temperaturze drożdże będą działać wolniej i będą potrzebować więcej czasu na gotowanie. W podwyższonej temperaturze drożdże umrą, a ciasto nie wzrośnie. Dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Jeśli na powierzchni pojawi się bujna Czapka, drożdże uaktywniły się i możesz kontynuować gotowanie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby zagnieść ciasto, weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Wlej do niego połowę mąki. Dodaj sól i wymieszaj z mąką, aby ciasto było równomiernie solone. Zrób wgłębienie na środku mąki. Wlać drożdże rozcieńczone w wodzie do mąki. Wymieszaj łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby uzyskać pożądaną konsystencję ciasta, dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto. Powinien być miękki i lekko przylegać do dłoni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj miskę olejem, aby ciasto nie przykleiło się do naczynia. Gotowe ciasto obtocz również rękami z masłem. Przykryj miskę ręcznikiem, aby ciasto nie wyschło i nie wyrosło. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 1-1, 5 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Przygotuj dla niej jedzenie. Wybierz ser, który dobrze się topi. Weź wędzoną lub częściowo wędzoną kiełbasę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jak zrobić nadzienie? Umyj pomidora, osusz, usuń łodygę i pokrój w cienkie pierścienie. Umyj pieprz, usuń łodygę i nasiona, pokrój w poprzek na cienkie półpierścienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój kiełbasę w cienkie plasterki — to standardowy kawałek pizzy. Zetrzyj ser na grubej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W tym czasie ciasto powinno wzrosnąć kilka razy. Z takiej ilości ciasta możesz zrobić jedną dużą pizzę lub dwie mniejsze. Zrobię jedną o średnicy około 35 cm. Pozostaw krawędzie grubsze, aby utworzyć bok.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Równomiernie posmaruj ciasto keczupem i sosem chili.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż ser, połóż kiełbasę i pomidory w następnej warstwie, a następnie kapary i kukurydzę. Zakończ nadzienie do pizzy pokruszonym chili. Piec pizzę przez 15-20 minut na środkowej półce rozgrzanego piekarnika do 200 stopni w trybie "góra-dół". Czas gotowania zależy od specyfikacji piekarnika. W gotowej pizzy ciasto wyrośnie i lekko się zarumieni, a ser całkowicie się rozpuści. Podawaj pizzę na gorąco. Smacznego!

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Salami - 568   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy