skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbijamy jaja kurze w głębokiej misce, tutaj również wlewamy cukier i wanilię. Ubij jajka z cukrem mikserem elektrycznym z dużą prędkością przez około 5-7 minut. Konieczne jest całkowite rozpuszczenie cukru. Masa stanie się przewiewna i zwiększy swoją objętość.
2. Roztop masło, pozwól mu trochę ostygnąć, a następnie dodaj do ubitych jajek. Kontynuuj ubijanie z małą prędkością przez 20 sekund. Następnie wlej kefir, ubij mikserem jeszcze przez kilka sekund lub możesz po prostu wymieszać trzepaczką.
3. Przesiej mąkę i proszek kakaowy do osobnego pojemnika. Tutaj dodajemy sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie połączone.
4. Łączymy suche składniki z wcześniej przygotowaną masą. Wymieszaj ręczną trzepaczką, ale w żadnym wypadku nie ubijaj mikserem!
5. Przygotuj dzieloną formę: wyłóż spód pergaminem, możesz dodatkowo nasmarować go olejem, ale nie jest to konieczne. Wlej ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut.
6. Następnie pozwól herbatnikowi ostygnąć. Lepiej ostudzić na ruszcie. Schłodzony biszkopt kroimy na trzy identyczne ciasta. Jeśli wierzchołek ma kształt kopuły, należy go odciąć.
7. Smażyć migdały na suchej patelni, obrać. Następnie grubo posiekaj za pomocą robota kuchennego. Możesz posiekać nożem, jeśli nie ma urządzeń kuchennych.
8. Włóż tłustą śmietanę do głębokiej miski, wlej cukier puder. Ubijaj śmietanę przez 10-15 minut z największą prędkością miksera. Masa powinna zgęstnieć i zwiększyć objętość.
9. Dodaj posiekane migdały do śmietany. Mieszać. Posmaruj ciasto kremem. wysyłamy go do lodówki na godzinę.
10. W tym momencie ciasto jest gotowe. Można go posypać kruszonką biszkoptową i podawać. I możesz pokryć kremem czekoladowym. Przygotujmy więc krem do pokrycia.
11. Ubij masło z cukrem, aż będzie puszyste. Następnie wlej zimne mleko do kremu cienkim strumieniem, nie przestawaj ubijać. Na koniec wlej proszek kakaowy. Ubijaj do uzyskania gładkości.
12. Ciasto pokrywamy powstałym kremem. Możesz ozdobić migdałami, zwijając je w proszku kakaowym. Ale to jest opcjonalne.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g