Ciasto Paul Robson

Przygotuj słynne ciasto i zafunduj krewnym! Ciasto Paul Robeson to ulubiona uczta wszystkich. Nazwa tortu pochodzi od czarnoskórego amerykańskiego piosenkarza i aktora Paula Leroya Robsona. Przygotowanie przysmaku nie jest trudne, Proces jest prosty, a składniki są dostępne. Wszystkie produkty do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Śmietana do śmietany powinna być tłusta, w przeciwnym razie krem nie zostanie pobity. Możesz użyć dowolnych orzechów, zrobią to nie tylko migdały, ale także orzeszki ziemne, a także będą pyszne z orzechami włoskimi.
koteѼAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 37 % 21 g
węglowodany 53 % 30 g
332 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 20 min

1. Rozbijamy jaja kurze w głębokiej misce, tutaj również wlewamy cukier i wanilię. Ubij jajka z cukrem mikserem elektrycznym z dużą prędkością przez około 5-7 minut. Konieczne jest całkowite rozpuszczenie cukru. Masa stanie się przewiewna i zwiększy swoją objętość.

2. Roztop masło, pozwól mu trochę ostygnąć, a następnie dodaj do ubitych jajek. Kontynuuj ubijanie z małą prędkością przez 20 sekund. Następnie wlej kefir, ubij mikserem jeszcze przez kilka sekund lub możesz po prostu wymieszać trzepaczką.

3. Przesiej mąkę i proszek kakaowy do osobnego pojemnika. Tutaj dodajemy sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie połączone.

4. Łączymy suche składniki z wcześniej przygotowaną masą. Wymieszaj ręczną trzepaczką, ale w żadnym wypadku nie ubijaj mikserem!

5. Przygotuj dzieloną formę: wyłóż spód pergaminem, możesz dodatkowo nasmarować go olejem, ale nie jest to konieczne. Wlej ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut.

6. Następnie pozwól herbatnikowi ostygnąć. Lepiej ostudzić na ruszcie. Schłodzony biszkopt kroimy na trzy identyczne ciasta. Jeśli wierzchołek ma kształt kopuły, należy go odciąć.

7. Smażyć migdały na suchej patelni, obrać. Następnie grubo posiekaj za pomocą robota kuchennego. Możesz posiekać nożem, jeśli nie ma urządzeń kuchennych.

8. Włóż tłustą śmietanę do głębokiej miski, wlej cukier puder. Ubijaj śmietanę przez 10-15 minut z największą prędkością miksera. Masa powinna zgęstnieć i zwiększyć objętość.

9. Dodaj posiekane migdały do śmietany. Mieszać. Posmaruj ciasto kremem. wysyłamy go do lodówki na godzinę.

10. W tym momencie ciasto jest gotowe. Można go posypać kruszonką biszkoptową i podawać. I możesz pokryć kremem czekoladowym. Przygotujmy więc krem do pokrycia.

11. Ubij masło z cukrem, aż będzie puszyste. Następnie wlej zimne mleko do kremu cienkim strumieniem, nie przestawaj ubijać. Na koniec wlej proszek kakaowy. Ubijaj do uzyskania gładkości.

12. Ciasto pokrywamy powstałym kremem. Możesz ozdobić migdałami, zwijając je w proszku kakaowym. Ale to jest opcjonalne.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy