babeczki z dżemem w środku

babeczki ze słodkim nadzieniem szybko gotują się w piekarniku! Babeczki z dżemem w środku to doskonałe wypieki na rodzinne przyjęcie herbaciane. Na kefirze babeczki są bardzo delikatne i miękkie. Do nadzienia odpowiedni jest dżem o różnym smaku, najważniejsze jest to, że ma gęstą konsystencję. Olej roślinny należy przyjmować bez zapachu, aby nie zepsuć smaku pieczenia. Babeczki z dżemem można podawać na stole z galaretką morelową lub czarną herbatą.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 72 % 44 g
293 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Ubij jajko trzepaczką z kefirem i olejem roślinnym.
2. Przesiej mąkę pszenną. Wlej do niego cukier, sól i proszek do pieczenia. Mieszaj suchą łyżką, aż będzie gładka.
3. Wlej suche składniki do płynnej masy i mieszaj ciasto, aż uzyskasz jednorodną konsystencję.
4. Nasmaruj silikonowe foremki do muffinek olejem roślinnym. Włóż do każdego 1 łyżkę.l. ciasto. Następnie dodaj 0,5 łyżeczki. dowolnego dżemu i posyp łyżką ciasta.
5. Upiecz babeczki w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Gotują się około 20-25 minut. Podawaj na stole na ciepło, możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy