skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z owocami? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Teraz weź składniki do ciasta: masło przed zmieszaniem lepiej trzymać w lodówce, powinno być zimne; lepiej jest wziąć co najmniej 5-9% tłuszczu z twarogu, jest bardziej miękki i lepiej się miesza.
Krok 2:
W misce blendera połącz przesianą mąkę i cukier puder. Dodaj zimne masło i posiekaj na okruchy.
Krok 3:
Dodaj twarożek do okruchów masła i wymieszaj wszystko ponownie. Jeśli wilgoć z twarogu nie wystarczy, a ciasto nie zbiera się w grudkę, dodaj 1-2 łyżki. l zimna woda (musisz dodać małe porcje, aby nie przesadzić z wilgocią).
Krok 4:
Powinniśmy mieć mokry okruch, który można następnie zebrać w grudkę.
Krok 5:
Zbieramy gotowe ciasto w bryłę, owijamy kulkę folią i wysyłamy do lodówki na 30 minut.
Krok 6:
Gdy ciasto stwardnieje, przygotuj nadzienie. Weź śliwki, skrobię, cynamon i cukier puder. W zależności od kwasu śliwkowego bierzemy mniej lub więcej cukru pudru.
Krok 7:
Śliwki umyć, osuszyć, wyjąć pestkę i podzielić na 4-6 części, w zależności od wielkości i pożądania.
Krok 8:
Wyjmij ciasto z lodówki, połóż na papierze do pieczenia lub silikonowym arkuszu i zwiń w warstwę o grubości 3-4 mm.ciasto posyp równą warstwą skrobi, nie sięgając do krawędzi 3-4 centymetrów. Druga opcja: skrobi nie można wylać na warstwę ciasta, ale wymieszać kawałki śliwek ze skrobią. Ale bardziej podoba mi się, gdy skrobia jest rozprowadzana na cieście, a na wierzchu układana jest warstwa śliwek.
Krok 9:
Teraz połóż kawałki śliwki na warstwie skrobi, również nie osiągając krawędzi 3-4 cm.
Krok 10:
Posyp śliwki cynamonem i cukrem pudrem. Zawiń brzegi ciasta nad nadzieniem, jak na zdjęciu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25-30 minut do miękkości.
Krok 11:
Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!
wybrałem śliwkowe ciasto owocowe, ale zgodnie z tym przepisem możesz upiec ciasto z dowolnymi owocami, zarówno osobno, jak i mieszając ze sobą różne rodzaje owoców. możesz również dodać jagody. Moje ulubione kombinacje do nadzienia: jabłko ze śliwką, słodkie jabłka z borówkami, gruszka z brzoskwinią lub morelą. Wypróbuj różne kombinacje i za każdym razem będziesz miał nowe ciasto!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g