Galeta twarogowa z owocami

aromatyczne ciasto z chrupiącą skórką i soczystym nadzieniem. Spróbuj prostego ciasta owocowego! Ciasto twarogowe zawsze nadaje wypiekom wyjątkowy smak, a połączenie chrupiącego ciasta z nadzieniem śliwkowym zamieni kawałek takiego ciasta w przysmak, którego nie można odmówić!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 27 % 13 g
węglowodany 63 % 30 g
248 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z owocami? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Teraz weź składniki do ciasta: masło przed zmieszaniem lepiej trzymać w lodówce, powinno być zimne; lepiej jest wziąć co najmniej 5-9% tłuszczu z twarogu, jest bardziej miękki i lepiej się miesza.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce blendera połącz przesianą mąkę i cukier puder. Dodaj zimne masło i posiekaj na okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj twarożek do okruchów masła i wymieszaj wszystko ponownie. Jeśli wilgoć z twarogu nie wystarczy, a ciasto nie zbiera się w grudkę, dodaj 1-2 łyżki. l zimna woda (musisz dodać małe porcje, aby nie przesadzić z wilgocią).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powinniśmy mieć mokry okruch, który można następnie zebrać w grudkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zbieramy gotowe ciasto w bryłę, owijamy kulkę folią i wysyłamy do lodówki na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto stwardnieje, przygotuj nadzienie. Weź śliwki, skrobię, cynamon i cukier puder. W zależności od kwasu śliwkowego bierzemy mniej lub więcej cukru pudru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Śliwki umyć, osuszyć, wyjąć pestkę i podzielić na 4-6 części, w zależności od wielkości i pożądania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij ciasto z lodówki, połóż na papierze do pieczenia lub silikonowym arkuszu i zwiń w warstwę o grubości 3-4 mm.ciasto posyp równą warstwą skrobi, nie sięgając do krawędzi 3-4 centymetrów. Druga opcja: skrobi nie można wylać na warstwę ciasta, ale wymieszać kawałki śliwek ze skrobią. Ale bardziej podoba mi się, gdy skrobia jest rozprowadzana na cieście, a na wierzchu układana jest warstwa śliwek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz połóż kawałki śliwki na warstwie skrobi, również nie osiągając krawędzi 3-4 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp śliwki cynamonem i cukrem pudrem. Zawiń brzegi ciasta nad nadzieniem, jak na zdjęciu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25-30 minut do miękkości.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!

wybrałem śliwkowe ciasto owocowe, ale zgodnie z tym przepisem możesz upiec ciasto z dowolnymi owocami, zarówno osobno, jak i mieszając ze sobą różne rodzaje owoców. możesz również dodać jagody. Moje ulubione kombinacje do nadzienia: jabłko ze śliwką, słodkie jabłka z borówkami, gruszka z brzoskwinią lub morelą. Wypróbuj różne kombinacje i za każdym razem będziesz miał nowe ciasto!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy