skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozpływające się w ustach ciasteczka można przygotować bardzo tanio w zaledwie 40 minut. Aby to zrobić, potrzebujemy 200 gramów margaryny, 400 gramów mąki, 1 jajka, 2 łyżki. łyżki kwaśnej śmietany, 4 łyżki.łyżki cukru pudru, 2 łyżki. l. cukier, saszetka cukru waniliowego, jako proszek do pieczenia – pół łyżeczki sody i jedna trzecia łyżeczki kwasu cytrynowego. Margarynę kroimy na kilka kawałków, jajko łączymy ze śmietaną i cukrem waniliowym.
Krok 2:
Wlej mąkę do pojemnika, dodaj do niej cukier puder, sodę i kwas cytrynowy.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj suchą mieszankę mąki łyżką.
Krok 4:
Jajko ze śmietaną i cukrem waniliowym wymieszaj i lekko ubij widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Włóż kawałki margaryny do mieszanki mąki i zacznij je intensywnie ugniatać, mieszając z mąką.
Krok 6:
W wyniku mieszania minuty po trzech otrzymamy okruchy.
Krok 7:
Wlej mieszankę jajeczną do okruchów mąki i margaryny.
Krok 8:
Ugniataj ciasto rękami.
Krok 9:
Szybko zagniataj ciasto, gdy margaryna się rozpuści. Wystarczy 3 minuty.
Krok 10:
Następnie posyp stół mąką, połóż na nim grudkę ciasta i rozwałkuj wałkiem do ciasta o grubości około 3-4 mm.
Krok 11:
Równomiernie posyp zwiniętą warstwę ciasta cukrem.
Krok 12:
Za pomocą wałka do ciasta lekko wciśnij cukier w powierzchnię ciasta, aby się nie rozpadł.
Krok 13:
Pokrój rozwałkowane ciasto na małe romby.
Krok 14:
Umieść figurki z ciasta na blasze do pieczenia. Nie ma potrzeby smarowania blachy do pieczenia tłuszczem, ponieważ ciasto jest tłuste i nie będzie przylegać podczas pieczenia. Możesz tylko lekko posypać suchą blachę do pieczenia mąką.
Krok 15:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego wypełnione blachy do pieczenia.
Krok 16:
Piecz ciasteczka przez 20 minut.
Krok 17:
Przenieś ciasteczka na talerz i pozwól im ostygnąć.
Krok 18:
Gotowe ciasteczka na margarynie będą lekkie, mogą tylko lekko się zrumienić na brzegach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g