Szybkie ciasteczka na margarynie

szybki przepis na ciasteczka, które rozpływają się w ustach z ciasta margarynowego. Przepis jest bardzo udany, ciasteczka są naprawdę w pośpiechu. Ciasto okazuje się kruche, ciasteczka z niego są bardzo smaczne, kruche i nie twarde-rozpływa się w ustach. Nie ma potrzeby topienia margaryny, łatwo i szybko ugniata się rękami w mące. Z takiego ciasta można wycinać różne figury, ale szybciej kroi się je za pomocą kręconego koła.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 29 % 22 g
węglowodany 62 % 47 g
407 kcal
IG: 0 / 2 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozpływające się w ustach ciasteczka można przygotować bardzo tanio w zaledwie 40 minut. Aby to zrobić, potrzebujemy 200 gramów margaryny, 400 gramów mąki, 1 jajka, 2 łyżki. łyżki kwaśnej śmietany, 4 łyżki.łyżki cukru pudru, 2 łyżki. l. cukier, saszetka cukru waniliowego, jako proszek do pieczenia – pół łyżeczki sody i jedna trzecia łyżeczki kwasu cytrynowego. Margarynę kroimy na kilka kawałków, jajko łączymy ze śmietaną i cukrem waniliowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mąkę do pojemnika, dodaj do niej cukier puder, sodę i kwas cytrynowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj suchą mieszankę mąki łyżką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajko ze śmietaną i cukrem waniliowym wymieszaj i lekko ubij widelcem, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż kawałki margaryny do mieszanki mąki i zacznij je intensywnie ugniatać, mieszając z mąką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W wyniku mieszania minuty po trzech otrzymamy okruchy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mieszankę jajeczną do okruchów mąki i margaryny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugniataj ciasto rękami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Szybko zagniataj ciasto, gdy margaryna się rozpuści. Wystarczy 3 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie posyp stół mąką, połóż na nim grudkę ciasta i rozwałkuj wałkiem do ciasta o grubości około 3-4 mm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Równomiernie posyp zwiniętą warstwę ciasta cukrem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Za pomocą wałka do ciasta lekko wciśnij cukier w powierzchnię ciasta, aby się nie rozpadł.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój rozwałkowane ciasto na małe romby.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść figurki z ciasta na blasze do pieczenia. Nie ma potrzeby smarowania blachy do pieczenia tłuszczem, ponieważ ciasto jest tłuste i nie będzie przylegać podczas pieczenia. Możesz tylko lekko posypać suchą blachę do pieczenia mąką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego wypełnione blachy do pieczenia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piecz ciasteczka przez 20 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przenieś ciasteczka na talerz i pozwól im ostygnąć.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowe ciasteczka na margarynie będą lekkie, mogą tylko lekko się zrumienić na brzegach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy