skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Mąka pszenna, jajko kategorii C0. Możesz robić na drutach zwykły cukier do ciastek lub możesz drobno zmielić, ale do posypania weź duży. Masło z naturalnej śmietany o zawartości tłuszczu 82,5 %, wcześniej (2-3 godziny przed gotowaniem) wyjąć z lodówki na stół. Jeśli nie jest to możliwe, można go zmiękczyć w kuchence mikrofalowej, ale nie stopić. Mleko 3,2% tłuszczu.
Krok 2:
W głębokim naczyniu włóż zmiękczone masło, dodaj rozbite surowe jajko i cukier. Wymieszaj wszystko w wygodny sposób (widelcem, trzepaczką, mikserem) na jednolitą lub równomierną masę.
Krok 3:
Dodaj mleko do ciasta, ponownie równomiernie wymieszaj. Wlać wymaganą ilość mąki z proszkiem do pieczenia i solą i zagnieść ciasto. Ciasto jest lepkie, ale można je złożyć w kulkę. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30-40 minut.
Krok 4:
Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki. Jest już mniej lepki, ale aby go rozwałkować bez żadnych problemów, musisz położyć papier do pieczenia, położyć na nim ciasto, na wierzchu kolejny arkusz papieru i już go rozwałkować. Ciasto rozwałkować na niezbyt cienką warstwę. Przenieś go na blachę do pieczenia.
Krok 5:
Za pomocą noża lub szpatułki do gotowania pokrój ciasto w romby.
Krok 6:
W misce wymieszaj cukier i cynamon do posypania i równomiernie posyp całą powierzchnię ciasta. Posypałem łyżką i okazało się, że nie jest bardzo równomiernie, więc wygodniej jest wziąć średnie sito. Aby zapewnić niezawodność, aby posypać się na powierzchni ciasta, możesz przejść na górę wałkiem do ciasta, nie naciskając zbyt mocno. Umieść blachę do pieczenia z ciasteczkami w nagrzanym piekarniku na 15 do 25 minut, w zależności od rumianego koloru ciasteczek.
Krok 7:
Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika i jeszcze raz, gdy są gorące, przejdź przez cięcia, dzieląc je całkowicie od siebie. Gotowe ciasteczka ostudzić i podawać ze szklanką mleka, filiżanką herbaty lub kawy. Ciasteczka można przechowywać przez kilka dni w otwartym pojemniku w temperaturze pokojowej.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g