ciasteczka z cynamonem

tradycyjne żydowskie ciasteczka cukrowe o smaku cynamonu. Proste w przygotowaniu ciasteczka z ciasta kruchego. Przygotowanie jest bardzo proste, ale jego osobliwością jest pachnąca Skórka z mieszanki cynamonu i cukru. Kruche i smaczne ciasteczka pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 23 % 18 g
węglowodany 69 % 53 g
396 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Mąka pszenna, jajko kategorii C0. Możesz robić na drutach zwykły cukier do ciastek lub możesz drobno zmielić, ale do posypania weź duży. Masło z naturalnej śmietany o zawartości tłuszczu 82,5 %, wcześniej (2-3 godziny przed gotowaniem) wyjąć z lodówki na stół. Jeśli nie jest to możliwe, można go zmiękczyć w kuchence mikrofalowej, ale nie stopić. Mleko 3,2% tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokim naczyniu włóż zmiękczone masło, dodaj rozbite surowe jajko i cukier. Wymieszaj wszystko w wygodny sposób (widelcem, trzepaczką, mikserem) na jednolitą lub równomierną masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mleko do ciasta, ponownie równomiernie wymieszaj. Wlać wymaganą ilość mąki z proszkiem do pieczenia i solą i zagnieść ciasto. Ciasto jest lepkie, ale można je złożyć w kulkę. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30-40 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki. Jest już mniej lepki, ale aby go rozwałkować bez żadnych problemów, musisz położyć papier do pieczenia, położyć na nim ciasto, na wierzchu kolejny arkusz papieru i już go rozwałkować. Ciasto rozwałkować na niezbyt cienką warstwę. Przenieś go na blachę do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą noża lub szpatułki do gotowania pokrój ciasto w romby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce wymieszaj cukier i cynamon do posypania i równomiernie posyp całą powierzchnię ciasta. Posypałem łyżką i okazało się, że nie jest bardzo równomiernie, więc wygodniej jest wziąć średnie sito. Aby zapewnić niezawodność, aby posypać się na powierzchni ciasta, możesz przejść na górę wałkiem do ciasta, nie naciskając zbyt mocno. Umieść blachę do pieczenia z ciasteczkami w nagrzanym piekarniku na 15 do 25 minut, w zależności od rumianego koloru ciasteczek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika i jeszcze raz, gdy są gorące, przejdź przez cięcia, dzieląc je całkowicie od siebie. Gotowe ciasteczka ostudzić i podawać ze szklanką mleka, filiżanką herbaty lub kawy. Ciasteczka można przechowywać przez kilka dni w otwartym pojemniku w temperaturze pokojowej.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy