skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli masz swój własny, sprawdzony przepis na ciasto kruche, możesz go ugotować. Wciąż szukam, więc stopiłem masło w kuchence mikrofalowej i wymieszałem trzepaczką z cukrem i solą.
Krok 2:
Dodaj wodę i przesiej porcje mąki pszennej Premium.
Krok 3:
Zagnieść ciasne ciasto, zebrać je w kulkę i po dokręceniu miski folią spożywczą włożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 4:
Włącz piekarnik rozgrzać do 180 ⁰C. Ciasto rozwałkować w okrąg o średnicy większej niż rozmiar formy. Mam okrąg o średnicy 26 cm: 18 cm-Część wewnętrzna i boki 4 cm. Dno zostało wstępnie nasmarowane olejem słonecznikowym. Nakłuj ciasto widelcem. Piecz ciasto w piekarniku przez 20 minut. Jeśli tego nie zrobisz, ciasto w cieście jest prawie na pewno surowe.
Krok 5:
Do nadzienia przełóż twaróg i śmietanę do miski. Dodaj cukier i cukier waniliowy.
Krok 6:
Za pomocą blendera zanurzeniowego ubij mieszaninę, aż będzie gładka. Zamiast blendera możesz wstępnie zmielić twaróg przez sito, a następnie wymieszać ze śmietaną i cukrem.
Krok 7:
Ubij jajka mikserem, aż lekko zwiększą objętość i pojawią się obfite bąbelki.
Krok 8:
Delikatnie wymieszaj jajka z twarogiem za pomocą łopatki do gotowania.
Krok 9:
Następnie wlej nadzienie do formy, na ciasto i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 ° C. nadzienie powinno się ustabilizować. Uważaj na ciasto: jeśli wierzch jest lekko popękany, oznacza to, że jest gotowy, 100%. Ale lepiej do tego nie doprowadzać :)
solidne i bardzo satysfakcjonujące ciasto. Przed podaniem udekoruj go świeżymi jagodami, jak sugeruje Fantazja.
dzięki zastosowaniu blendera nadzienie jest jednorodne i delikatne, lekko kwaśne ze śmietany.
smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g