kruche ciasto z twarogiem i śmietaną

bardzo obfite ciasto z dostępnych składników! Otwarte ciasto na kruchym cieście z nadzieniem z twarogu i śmietany będzie godnym zakończeniem codziennego posiłku. Możesz ozdobić go świeżymi jagodami lub posypać kakao lub cukrem pudrem.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 24 % 13 g
węglowodany 60 % 33 g
283 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli masz swój własny, sprawdzony przepis na ciasto kruche, możesz go ugotować. Wciąż szukam, więc stopiłem masło w kuchence mikrofalowej i wymieszałem trzepaczką z cukrem i solą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj wodę i przesiej porcje mąki pszennej Premium.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść ciasne ciasto, zebrać je w kulkę i po dokręceniu miski folią spożywczą włożyć do lodówki na pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włącz piekarnik rozgrzać do 180 ⁰C. Ciasto rozwałkować w okrąg o średnicy większej niż rozmiar formy. Mam okrąg o średnicy 26 cm: 18 cm-Część wewnętrzna i boki 4 cm. Dno zostało wstępnie nasmarowane olejem słonecznikowym. Nakłuj ciasto widelcem. Piecz ciasto w piekarniku przez 20 minut. Jeśli tego nie zrobisz, ciasto w cieście jest prawie na pewno surowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do nadzienia przełóż twaróg i śmietanę do miski. Dodaj cukier i cukier waniliowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za pomocą blendera zanurzeniowego ubij mieszaninę, aż będzie gładka. Zamiast blendera możesz wstępnie zmielić twaróg przez sito, a następnie wymieszać ze śmietaną i cukrem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij jajka mikserem, aż lekko zwiększą objętość i pojawią się obfite bąbelki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Delikatnie wymieszaj jajka z twarogiem za pomocą łopatki do gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wlej nadzienie do formy, na ciasto i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 ° C. nadzienie powinno się ustabilizować. Uważaj na ciasto: jeśli wierzch jest lekko popękany, oznacza to, że jest gotowy, 100%. Ale lepiej do tego nie doprowadzać :)

solidne i bardzo satysfakcjonujące ciasto. Przed podaniem udekoruj go świeżymi jagodami, jak sugeruje Fantazja.

dzięki zastosowaniu blendera nadzienie jest jednorodne i delikatne, lekko kwaśne ze śmietany.

smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy