skład / składniki
metoda gotowania
nie musisz czekać na specjalną okazję, aby zrobić shakera boraksu. Te wypieki idealnie pasują do codziennego menu rodziny i oczywiście na święta. Jeśli są już obrane i suszone migdały, proces gotowania będzie jeszcze szybszy.
1. Wlej mleko do miski. Powinna mieć temperaturę pokojową. Jeśli mleko jest zimne, należy je podgrzać.
2. Tutaj rozbijamy jajko kurze, dodajemy ghee i wlewamy suche drożdże. Nie zapomnij dodać szczypty soli.
3. Wymieszaj składniki, aż będą gładkie. Przesiej mąkę do powstałej masy. Zagnieść ciasto. Ciasto jest miękkie, elastyczne, nie przykleja się do dłoni.
4. Ciasto zwija się w kulkę. Przykryj folią spożywczą, pozostaw na dwie do trzech godzin w ciepłym miejscu. Gdy ciasto jest odpowiednie, ugniatamy je, dzielimy na małe części.
5. Każdą część zwijamy w okrągłe ciasta o średnicy około 10-12 centymetrów.
6. Przygotuj nadzienie: obierz migdały. Następnie suszymy go w piekarniku lub na suchej patelni, ciągle mieszając. Konieczne jest mieszanie, aby jądra się nie paliły i pozostały lekkie.
7. Następnie zmiel orzechy w blenderze. Mieszamy powstałą masę z cukrem, dodajemy kardamon i wanilię.
8. Rozłóż nadzienie orzechowe łyżką na pół kubka. Składamy obrabiany przedmiot, nadając mu kształt ciasta. Ściskamy końce w opaskę uciskową.
9. Udekoruj powierzchnię każdego ciasteczka wzorem Kłoska.
10. Rozgrzej piekarnik do 170-190 stopni. Piec przez 30 minut.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g

