Shaker Bura

Naucz się gotować przysmak kuchni azeibarjan. Shaker Bura to tradycyjne świąteczne wypieki kuchni azeibardżańskiej. Ma orzechową nasienkę i niezwykły kształt. W tłumaczeniu nazwa oznacza słodki placek. Zwykle Shaker boraks jest przygotowywany na wiosenne święto Nowruz. Najczęstszym nadzieniem jest migdał, z obowiązkowym dodatkiem kardamonu. Ale można również użyć innych orzechów, nie tylko migdałów. Wzór Shaker Bure jest dodawany za pomocą kręconych szczypiec kulinarnych, dzięki czemu klipsy w kształcie przypominającym parkietową choinkę.
GallaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 9 g
tłuszcze 28 % 21 g
węglowodany 61 % 46 g
405 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

nie musisz czekać na specjalną okazję, aby zrobić shakera boraksu. Te wypieki idealnie pasują do codziennego menu rodziny i oczywiście na święta. Jeśli są już obrane i suszone migdały, proces gotowania będzie jeszcze szybszy.

1. Wlej mleko do miski. Powinna mieć temperaturę pokojową. Jeśli mleko jest zimne, należy je podgrzać.

2. Tutaj rozbijamy jajko kurze, dodajemy ghee i wlewamy suche drożdże. Nie zapomnij dodać szczypty soli.

3. Wymieszaj składniki, aż będą gładkie. Przesiej mąkę do powstałej masy. Zagnieść ciasto. Ciasto jest miękkie, elastyczne, nie przykleja się do dłoni.

4. Ciasto zwija się w kulkę. Przykryj folią spożywczą, pozostaw na dwie do trzech godzin w ciepłym miejscu. Gdy ciasto jest odpowiednie, ugniatamy je, dzielimy na małe części.

5. Każdą część zwijamy w okrągłe ciasta o średnicy około 10-12 centymetrów.

6. Przygotuj nadzienie: obierz migdały. Następnie suszymy go w piekarniku lub na suchej patelni, ciągle mieszając. Konieczne jest mieszanie, aby jądra się nie paliły i pozostały lekkie.

7. Następnie zmiel orzechy w blenderze. Mieszamy powstałą masę z cukrem, dodajemy kardamon i wanilię.

8. Rozłóż nadzienie orzechowe łyżką na pół kubka. Składamy obrabiany przedmiot, nadając mu kształt ciasta. Ściskamy końce w opaskę uciskową.

9. Udekoruj powierzchnię każdego ciasteczka wzorem Kłoska.

10. Rozgrzej piekarnik do 170-190 stopni. Piec przez 30 minut.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy