warzywna wegetariańska lasagne z cukinią

niesamowity przepis na lasagne zachwyci zarówno wegetarian, jak i mięsożerców! Latem często gotuję taką wersję lasagne ,jak "Warzywna lasagne wegetariańska". Przepis kulinarny dała mi moja przyjaciółka. Uwielbia gotować i robi to po mistrzowsku. Dopiero się uczę. Ale moi domownicy powiedzieli, że" lasagne warzywna " jest dla mnie świetna.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 55 % 11 g
109 kcal
IG: 36 / 45 / 18

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1. Produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2. Kroimy warzywa

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3. Solone bakłażany

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4. Myjemy je po 30 minutach

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5. Wlej olej na patelnię

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6. Podsmaż cebulę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7. Dodaj bakłażana i cukinię

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    8. Sól warzywa

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    9. Rozpuść masło

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    10. Dodaj mąkę

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    11. Wlewamy mleko

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    12. Dodaj czosnek na końcu

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    13. Rozłóż warzywa na arkuszach lasagne

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    14. Polej sosem beszamelowym

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    15.Połóż arkusze na wierzchu i zalej sosem

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    16. Wkładamy do piekarnika

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    17. Posyp tartym serem po 25 min

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    18. Wyjmujemy gotowe danie

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    20. Próbować

aby go ugotować, musisz najpierw przygotować wszystkie warzywa. Umyj bakłażany, pokrój je w kostkę. Umieść w głębokim talerzu i dobrze Posol. Zostaw je w ten sposób na pół godziny. Wypuszczą sok, a wraz z nim całą gorycz. Następnie spłucz je dobrze w zimnej wodzie. Podsuszyć. Pokrój cebulę w kostkę. Następnie zrób to również z cukinią. Następnie przejdź do czerwonej słodkiej papryki. Obierz go z nasion i pokrój w kostkę. Jeśli chcesz, możesz pokroić w paski. Następnie drobno posiekaj seler. Na koniec pokrój również pomidory na kwadrat. Weź patelnię. Wlej do niego olej. Podgrzej i najpierw usmaż cebulę. Następnie połóż na nim bakłażana i cukinię. Smaż je, mieszając, przez około siedem minut. Dodaj drobno posiekany seler, paprykę i pomidory na patelnię. Smaż wszystkie warzywa przez siedem do dziesięciu minut. Na koniec posolić i pieprzyć do smaku. Następnie musisz zrobić sos lasagne w osobnej misce, który nazywa się "beszamelem", aby to zrobić, rozpuść masło w rondlu. Następnie delikatnie, ciągle mieszając, dodaj mąkę. Następnie ostrożnie wlej mleko. Doprowadzić powstałą masę do wrzenia. Gotuj, aż sos będzie przypominał płynną śmietanę. Ciągle mieszaj, aby nie powstały grudki. Na koniec trochę soli. Dodaj stłumiony czosnek. Posyp gałką muszkatołową. Następnie weź naczynie do pieczenia. Nasmaruj ją. Połóż arkusze lasagne na dnie. Jeśli chcesz je spawać, spawaj wcześniej. Połóż warzywa na arkuszach. Polej je sosem. Ponownie ułóż arkusze. Potem znowu warzywa. Posmaruj sosem. Połóż arkusze na wierzchu. Posmaruj je sosem. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Następnie posyp serem startym ze średnimi otworami. Ponownie włóż lasagne do piekarnika na kolejne 25 minut. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g

Podobne przepisy