zapiekanka z cukinii na patelni z jajkiem

podstawowy przepis na idealne śniadanie! Urozmaicaj do woli! Długi dzień pracy powinien być poprzedzony obfitym śniadaniem i nie ma nic lepszego niż połączenie jajek z warzywami. Zaletą tej zapiekanki jest również to, że gotuje się bardzo szybko, co oznacza, że jedzenie będzie nie tylko smaczne, ale także świeże każdego ranka!
nianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 6 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 27 % 4 g
85 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

podstawą dania są jajka. Pieczone w piekarniku okazują się smaczne, dość sycące i bez nadmiaru tłuszczu. Nadzienie to warzywa, cukinia doskonale nadaje się do tej roli, jest delikatna i szybko gotowana. Ale jeśli chcesz, możesz urozmaicić danie jasną papryką, cukinią, grzybami, dynią, kalafiorem lub brokułami. Nie używaj tylko bakłażana, barwi masę jajeczną na brzydki szary kolor i gotuje się znacznie dłużej niż jajka.

głównym warzywem używanym w zapiekance jest cukinia. Umyj go, wytrzyj do sucha, odetnij nos, ogon, nie obieraj Skórki. Pocieramy cukinię, nadmiar wody można wycisnąć. Obierz cebulę, umyj, wysusz. Należy go bardzo, bardzo drobno posiekać lub zetrzeć. Umyj warzywa, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.

najlepiej gotować zapiekankę na żeliwnej patelni z wyjmowanym uchwytem lub bez. Zapobiegnie to przenoszeniu warzyw do naczynia do pieczenia przed przeniesieniem ich do piekarnika. Włóż cukinię i cebulę na zimną patelnię, podpal i zacznij powoli podgrzewać. Jeśli chcesz usmażyć na skórce, potrzebujesz trochę oleju, ale zawartość kalorii w naczyniu wzrośnie. Lepiej po prostu podgrzać na średnim ogniu, aż warzywa uwolnią sok i trochę się w nim ugasią. Cały proces zajmie nie więcej niż 10 minut.

podczas duszenia cukinii Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozbij jajka do głębokiej miski, dodaj do nich sól i zioła, ubij trochę widelcem lub trzepaczką, aż będą gładkie. Warzywa gotowane na parze równomiernie rozprowadzamy na dnie patelni, napełniamy mieszanką jęczmienną i wkładamy do piekarnika.

pieczemy, aż cała masa zgęstnieje (około 15 minut, w zależności od średnicy patelni). Wyjmujemy gotowe danie z piekarnika, pozwalamy ostygnąć na patelni przez 5 minut i można je podawać. Gotowe danie można przechowywać w lodówce przez 3-5 dni i po prostu podgrzać do śniadania w kuchence mikrofalowej lub zabrać do pracy jako zdrowy lunch.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy