kosze z ciasta francuskiego nadziewane grzybami

świetna gorąca przekąska na wakacje podczas gotowania ziemniaków! Takie Francuskie kosze są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. A okazja może być dowolna-niespodziewani, ale kochani, goście... długa uczta, kiedy między sałatkami a gorącymi jest czas na łuszczące się kosze z grzybami... albo po prostu chcesz czegoś, czego sam nie wiesz.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 50 % 17 g
węglowodany 35 % 12 g
216 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozmrozić ciasto francuskie i trochę rozwałkować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wytnij koła o średnicy 10 cm (lub cokolwiek masz do cięcia, szklankę lub możesz zrobić kosze kwadratowe, serca itp.) i przenieś na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wykonaj mniejsze nacięcia na kawałkach ciasta (tutaj średnica 4,5 cm) do dołu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj pierścienie ubitym jajkiem, nie dotykając środka i złącza. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut, aż będzie złoty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i pokrój grzyby w dużą kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę obrać i drobno posiekać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozpuść masło na małym ogniu i podsmaż cebulę do miękkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj grzyby. Smażyć, mieszając, aż pojawi się sok. Dodaj sól i pieprz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj czosnek do grzybów i odparuj płyn.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj śmietanę, mąkę, wymieszaj, dobrze podgrzej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W gotowych koszach weź środek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Napełnij kosze nadzieniem grzybowym.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Udekoruj drobno posiekaną zieloną cebulą i podawaj na ciepło. Miłego!

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal / 100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy