szynka Włoska w domu

gotuj mięso po włosku! Lepiej nie znaleźć! Gotowanie włoskiej szynki Prosciutto Cotto w domu nie jest łatwe. To zajmie dużo czasu. Ale gotowe danie jest tego warte! Co za smak! Nie da się tego wyrazić słowami! Przepis szczegółowo opisuje wszystkie etapy od solenia do obróbki cieplnej. Jeśli chcesz, wszystko na pewno się ułoży!
alexaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 54 % 14 g
węglowodany 0 % 0 g
169 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D

szynka to ulubione danie mięsne wszystkich. Szynkę można podawać na świątecznym stole, a także uzupełniać menu rodziny w dni powszednie. Pomimo tego, że szynkę można kupić w każdym sklepie, smak domowego mięsa nie może się z nią równać. Po ugotowaniu szynki w domu możesz być w 100% pewien jakości mięsa i przypraw, ponieważ kompozycja nie będzie zawierała konserwantów i innych szkodliwych dla zdrowia dodatków. Na szczególną uwagę zasługuje włoska szynka, okazuje się szczególnie aromatyczna i soczysta.

1. Przygotuj solankę. Wlej odpowiednią ilość wody do rondla, Wyślij do ognia. Gdy woda się zagotuje, wlej suszoną bazylię i rozmaryn, pół gwiazdki anyżu, czarny pieprz. Obierz czosnek, pokrój każdy ząbek na kilka części, wyślij po przyprawach. Gotuj solankę przez 2-3 minuty, a następnie całkowicie ostudź. Przefiltruj schłodzoną solankę przez sito. Już w zimnej solance wlej sól morską i azotynową.

2. Myję wieprzowinę pod bieżącą wodą, wysyłamy ją do lodówki na czas, gdy solanka się ochładza. Po 3-4 godzinach solanka powinna całkowicie ostygnąć. Teraz przyklej goździki na całej powierzchni mięsa. Zbieramy solankę do strzykawki kulinarnej i nadziewamy nią wieprzowinę po obu stronach. Mięso wkładamy do rondla, zalewamy pozostałą solanką.

3. Przykryj talerzem lub pokrywką o mniejszej średnicy, aby mięso było całkowicie zanurzone w solance. Pozostaw na 20-24 godziny w lodówce. W tym okresie mięso okresowo wyjmujemy i pocieramy rękami, aby solanka jak najlepiej rozchodziła się na włóknach.

4. Teraz mięso musi być dobrze ściśnięte. Aby to zrobić, używamy częstego bandaża rurowego. Wkładamy do niego kawałek wieprzowiny, zawiązujemy końce po obu stronach. Powiesić w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Temperatura w pomieszczeniu powinna wynosić około 15-17 stopni. Jeśli za oknem jest lato, możesz zawiesić na przykład w piwnicy. Pozostaw w tej pozycji na 8 godzin.

5. Po odpowiednim czasie wkładamy mięso do piekarnika na ruszt, pod spód instalujemy pojemnik do zbierania soku. Ustaw temperaturę na 50 stopni. Stopniowo zwiększamy temperaturę do 80 stopni. Temperatura wewnątrz gotowej szynki nie powinna przekraczać 75 stopni. Dlatego używamy termometru kulinarnego. Gotowanie jest dość długie, mięso spędza około 8 godzin w piekarniku, nie mniej. Następnie pozwól szynce ostygnąć, pozostaw na 8-10 godzin w lodówce.

spróbuj! To coś niesamowitego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Anyż - 337   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Szynka wieprzowa - 261   kcal/100g

Podobne przepisy