skład / składniki
metoda gotowania
szynka to ulubione danie mięsne wszystkich. Szynkę można podawać na świątecznym stole, a także uzupełniać menu rodziny w dni powszednie. Pomimo tego, że szynkę można kupić w każdym sklepie, smak domowego mięsa nie może się z nią równać. Po ugotowaniu szynki w domu możesz być w 100% pewien jakości mięsa i przypraw, ponieważ kompozycja nie będzie zawierała konserwantów i innych szkodliwych dla zdrowia dodatków. Na szczególną uwagę zasługuje włoska szynka, okazuje się szczególnie aromatyczna i soczysta.
1. Przygotuj solankę. Wlej odpowiednią ilość wody do rondla, Wyślij do ognia. Gdy woda się zagotuje, wlej suszoną bazylię i rozmaryn, pół gwiazdki anyżu, czarny pieprz. Obierz czosnek, pokrój każdy ząbek na kilka części, wyślij po przyprawach. Gotuj solankę przez 2-3 minuty, a następnie całkowicie ostudź. Przefiltruj schłodzoną solankę przez sito. Już w zimnej solance wlej sól morską i azotynową.
2. Myję wieprzowinę pod bieżącą wodą, wysyłamy ją do lodówki na czas, gdy solanka się ochładza. Po 3-4 godzinach solanka powinna całkowicie ostygnąć. Teraz przyklej goździki na całej powierzchni mięsa. Zbieramy solankę do strzykawki kulinarnej i nadziewamy nią wieprzowinę po obu stronach. Mięso wkładamy do rondla, zalewamy pozostałą solanką.
3. Przykryj talerzem lub pokrywką o mniejszej średnicy, aby mięso było całkowicie zanurzone w solance. Pozostaw na 20-24 godziny w lodówce. W tym okresie mięso okresowo wyjmujemy i pocieramy rękami, aby solanka jak najlepiej rozchodziła się na włóknach.
4. Teraz mięso musi być dobrze ściśnięte. Aby to zrobić, używamy częstego bandaża rurowego. Wkładamy do niego kawałek wieprzowiny, zawiązujemy końce po obu stronach. Powiesić w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Temperatura w pomieszczeniu powinna wynosić około 15-17 stopni. Jeśli za oknem jest lato, możesz zawiesić na przykład w piwnicy. Pozostaw w tej pozycji na 8 godzin.
5. Po odpowiednim czasie wkładamy mięso do piekarnika na ruszt, pod spód instalujemy pojemnik do zbierania soku. Ustaw temperaturę na 50 stopni. Stopniowo zwiększamy temperaturę do 80 stopni. Temperatura wewnątrz gotowej szynki nie powinna przekraczać 75 stopni. Dlatego używamy termometru kulinarnego. Gotowanie jest dość długie, mięso spędza około 8 godzin w piekarniku, nie mniej. Następnie pozwól szynce ostygnąć, pozostaw na 8-10 godzin w lodówce.
spróbuj! To coś niesamowitego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Anyż - 337 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Szynka wieprzowa - 261 kcal/100g