Sałatka z szynką pomidorową i serem

jeśli goście są na wyciągnięcie ręki, ta prosta i szybka sałatka pomoże. Jeśli zwykły Olivier, Mimoza, Śledź pod futrem są zmęczone i chcesz czegoś równie satysfakcjonującego, ale szybkiego w przygotowaniu, ta sałatka jest tym, czego potrzebujesz. Obfita szynka, soczyste pomidory,ser i chrupiące krakersy-i okazuje się, że to pyszne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 14 % 5 g
246 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki sałatki. Możesz użyć gotowych krakersów sklepowych (w zależności od dodatków możesz dostosować ostateczny smak sałatki) lub samodzielnie zrobić takie krakersy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby to zrobić, pokrój chleb żytni w cienkie plasterki. Idealny już krojony chleb to pozwoli Ci zaoszczędzić czas. Pokrój każdy plasterek na identyczne bloki. Połóż półfabrykaty na bułce tartej na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut. Okresowo mieszaj krakersy, aby równomiernie wyschły. Jeśli to możliwe, włącz konwekcję.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zostawiłem krakersy na kolejne 10 minut w chłodzącym piekarniku, aby nabrały ładnego brązowego odcienia. Schłodzić gotowe krakersy. Grzanki żytnie można zastąpić grzankami z chleba pszennego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Szynkę pokrój również w kostkę. Do sałatki możesz użyć nie tylko szynki, ale także każdej innej gotowanej wędzonej lub pieczonej wieprzowiny: carbonade, szyi, wieprzowiny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ser w małe paski. W razie potrzeby można również zetrzeć ser.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory, osusz i pokrój w kostkę. Do tej sałatki pomidory wybierz mięsiste i niezbyt wodniste. Jeśli pomidory mają za dużo płynu, lepiej wyciąć z nich środek, a dopiero potem pokroić w paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce połącz szynkę, ser, pomidory i grzanki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Jeśli nie planujesz podawać sałatki od razu lub w ciągu najbliższych 10-15 minut, lepiej nie dodawać krakersów i majonezu. Krakersy szybko zmokną i stracą całą swoją chrupkość.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sałatka jest gotowa. Smacznego!

możesz uzupełnić sałatkę białą lub czerwoną fasolą w puszkach.
gotuję tę sałatkę od 12 lat, odkąd po raz pierwszy znalazłem ją w jakimś magazynie. Prosty skład i szybkość gotowania, a także wspaniały smak sprawiają, że jest ulubionym od wielu lat.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g

Podobne przepisy