skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki sałatki. Możesz użyć gotowych krakersów sklepowych (w zależności od dodatków możesz dostosować ostateczny smak sałatki) lub samodzielnie zrobić takie krakersy.
Krok 2:
Aby to zrobić, pokrój chleb żytni w cienkie plasterki. Idealny już krojony chleb to pozwoli Ci zaoszczędzić czas. Pokrój każdy plasterek na identyczne bloki. Połóż półfabrykaty na bułce tartej na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut. Okresowo mieszaj krakersy, aby równomiernie wyschły. Jeśli to możliwe, włącz konwekcję.
Krok 3:
Zostawiłem krakersy na kolejne 10 minut w chłodzącym piekarniku, aby nabrały ładnego brązowego odcienia. Schłodzić gotowe krakersy. Grzanki żytnie można zastąpić grzankami z chleba pszennego.
Krok 4:
Szynkę pokrój również w kostkę. Do sałatki możesz użyć nie tylko szynki, ale także każdej innej gotowanej wędzonej lub pieczonej wieprzowiny: carbonade, szyi, wieprzowiny.
Krok 5:
Pokrój ser w małe paski. W razie potrzeby można również zetrzeć ser.
Krok 6:
Umyj pomidory, osusz i pokrój w kostkę. Do tej sałatki pomidory wybierz mięsiste i niezbyt wodniste. Jeśli pomidory mają za dużo płynu, lepiej wyciąć z nich środek, a dopiero potem pokroić w paski.
Krok 7:
W salaterce połącz szynkę, ser, pomidory i grzanki.
Krok 8:
Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Jeśli nie planujesz podawać sałatki od razu lub w ciągu najbliższych 10-15 minut, lepiej nie dodawać krakersów i majonezu. Krakersy szybko zmokną i stracą całą swoją chrupkość.
Krok 9:
Sałatka jest gotowa. Smacznego!
możesz uzupełnić sałatkę białą lub czerwoną fasolą w puszkach.
gotuję tę sałatkę od 12 lat, odkąd po raz pierwszy znalazłem ją w jakimś magazynie. Prosty skład i szybkość gotowania, a także wspaniały smak sprawiają, że jest ulubionym od wielu lat.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g