skład / składniki
metoda gotowania
1. Wcześniej wyjmij masło z lodówki-powinno mieć miękką konsystencję.
2. Rozbij jaja kurze do miski i dodaj cukier oraz wanilinę. Za pomocą ręcznej trzepaczki dobrze wymieszaj składniki.
3. Dodaj miękkie masło do mieszanki jajecznej i ponownie dokładnie wymieszaj składniki.
4. Dodaj dżem do miski. Możesz wziąć morelę, jabłko lub cokolwiek innego. Zamiast dżemu możesz wziąć dżem, ale w tym przypadku powinien mieć wystarczająco gęstą konsystencję, aby ciasto piernikowe nie było zbyt płynne. Dodaj mieszankę nasion (słonecznika, siemienia lnianego) do przyszłego ciasta. sezamowych) - to na życzenie.
5. Oddzielnie przesiać białą mąkę pszenną najwyższej jakości. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia. I nie dodawaj go do miski do reszty produktów w dużych porcjach, stopniowo mieszając mieszaninę. Na tym etapie konsystencja ciasta powinna być nadal płynna - w przybliżeniu jak naleśniki.
6. Następnie dodaj trochę mąki owsianej, aby uzyskać grubszy efekt. Ciasto najlepiej wymieszać łyżką stołową lub w robocie kuchennym. Trudno go ugniatać rękami, ponieważ będzie wystarczająco lepki. Aby ułatwić sobie pracę, należy go przechowywać w lodówce na około 30-40 minut. Aby ciasto na wierzchu nie wyschło i nie pokryło się skórką, dokręć miskę folią spożywczą.
7. Włącz piekarnik na 200-220 stopni Celsjusza.
8. Przygotuj blachę do pieczenia. Przykryj go pergaminem.
9. Wyjmij ciasto z lodówki. Zbierając jego część łyżką stołową, uformuj pierniki z ciasta rękami. Aby ułatwić rzeźbienie, możesz zwilżyć ręce zimną wodą.
10. Uformowane ułóż na blasze do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie. Posyp je cukrem na wierzch, jeśli chcesz.
11. Włóż pierniki do nagrzanego piekarnika na około pół godziny, aby upiec na przyjemny złoty kolor. Podczas pieczenia pierniki mogą się trochę popękać, ale w żadnym wypadku nie wpływa to na ich smak.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suszone nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g