pierniki owsiane domowe

Zachwyć swoją ukochaną rodzinę pysznymi i zdrowymi wypiekami! Domowe pierniki owsiane są niesamowicie smaczne, z apetyczną chrupiącą skórką i przyjemnym aromatem płatków owsianych i dżemu. Mąkę można uzyskać po prostu mieląc płatki owsiane w blenderze lub młynku do kawy. Mieszanka nasion nadaje piernikowi szczególny urok.
TATYNAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 24 % 18 g
węglowodany 65 % 49 g
374 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Wcześniej wyjmij masło z lodówki-powinno mieć miękką konsystencję.

2. Rozbij jaja kurze do miski i dodaj cukier oraz wanilinę. Za pomocą ręcznej trzepaczki dobrze wymieszaj składniki.

3. Dodaj miękkie masło do mieszanki jajecznej i ponownie dokładnie wymieszaj składniki.

4. Dodaj dżem do miski. Możesz wziąć morelę, jabłko lub cokolwiek innego. Zamiast dżemu możesz wziąć dżem, ale w tym przypadku powinien mieć wystarczająco gęstą konsystencję, aby ciasto piernikowe nie było zbyt płynne. Dodaj mieszankę nasion (słonecznika, siemienia lnianego) do przyszłego ciasta. sezamowych) - to na życzenie.

5. Oddzielnie przesiać białą mąkę pszenną najwyższej jakości. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia. I nie dodawaj go do miski do reszty produktów w dużych porcjach, stopniowo mieszając mieszaninę. Na tym etapie konsystencja ciasta powinna być nadal płynna - w przybliżeniu jak naleśniki.

6. Następnie dodaj trochę mąki owsianej, aby uzyskać grubszy efekt. Ciasto najlepiej wymieszać łyżką stołową lub w robocie kuchennym. Trudno go ugniatać rękami, ponieważ będzie wystarczająco lepki. Aby ułatwić sobie pracę, należy go przechowywać w lodówce na około 30-40 minut. Aby ciasto na wierzchu nie wyschło i nie pokryło się skórką, dokręć miskę folią spożywczą.

7. Włącz piekarnik na 200-220 stopni Celsjusza.

8. Przygotuj blachę do pieczenia. Przykryj go pergaminem.

9. Wyjmij ciasto z lodówki. Zbierając jego część łyżką stołową, uformuj pierniki z ciasta rękami. Aby ułatwić rzeźbienie, możesz zwilżyć ręce zimną wodą.

10. Uformowane ułóż na blasze do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie. Posyp je cukrem na wierzch, jeśli chcesz.

11. Włóż pierniki do nagrzanego piekarnika na około pół godziny, aby upiec na przyjemny złoty kolor. Podczas pieczenia pierniki mogą się trochę popękać, ale w żadnym wypadku nie wpływa to na ich smak.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suszone nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Mąka owsiana - 369   kcal/100g

Podobne przepisy