Baklava MIODOWA

pyszne orientalne słodycze w domu. Prawdopodobnie wielu, którzy kiedykolwiek próbowali różnych narodowych przysmaków podczas wakacji w krajach wschodnich, na przykład miodowej baklawy, chciało ją ugotować samodzielnie i zadowolić domowników. I to jest całkiem możliwe. Jednak nie ma zgody co do kraju pochodzenia tego dania, jest ono przygotowywane zarówno w Turcji, jak iw Grecji, dlatego istnieje kilka przepisów na baklavę. Jedyne, co je łączy, Baklava jest przygotowywana z cienkich warstw ciasta, w środku jest słodkie nadzienie i koniecznie nadzienie miodowe i maślane.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 35 % 25 g
węglowodany 57 % 41 g
404 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Wszystkie produkty należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż zmiękczone masło do miski, jeśli nie ma czasu czekać, aż zmięknie w temperaturze pokojowej, możesz zmiękczyć je w kuchence mikrofalowej przy niskiej mocy. Tam wysyłamy śmietanę i wbijamy jedno jajko kurze. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką stołową lub blenderem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przesianą mąkę w częściach i połączoną z proszkiem do pieczenia. Bardzo szybko zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej, w zależności od gęstości i jakości produktu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Składamy go w grudkę. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na chwilę, gdy robimy nadzienie do baklawy. Dzięki tej operacji ciasto okaże się warstwowe, co jest wymagane w przepisie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Orzechy można wykorzystać do nadzienia dowolnego, można użyć mieszanki orzecha włoskiego, orzeszków ziemnych i migdałów. Ale powinno być więcej orzechów włoskich, natychmiast odkładamy na bok 22 kawałki połówek orzecha włoskiego, będą one potrzebne do dekoracji baklawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Orzechy są dokładnie myte i suszone w kuchence mikrofalowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż je do miski blendera, dodaj cukier i cynamon, posiekaj, ale aby były większe niż okruchy. Blender można zastąpić prostą maszynką do mięsa lub wałkiem do ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij ciasto z lodówki. Dzielimy go na 7 części. Rozwałkuj każdą warstwę w prostokątną warstwę o grubości około 0,3 centymetra. Nadzienie do baklawy należy podzielić na sześć identycznych części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść pierwszą warstwę w nasmarowanej formie. Rozłóż nadzienie orzechowe na wierzchu i robimy to z całym ciastem. Górna warstwa ciasta pozostaje bez nadzienia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto z nadzieniem kroimy w równoległe paski, ale nożem nie docieramy do dna. Następnie kroimy również bez wpływu na ostatnią warstwę ciasta ukośnie, aby uzyskać romby.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj wierzch ciasta ubitym jajkiem kurzym. Na każdym rombie na środku kładziemy kawałek orzecha włoskiego. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Włóż baklawę do piekarnika na 15 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Roztop masło. Wyjmij baklawę z piekarnika i napełnij ją stopionym masłem. W razie potrzeby aktualizujemy cięcia. Włóż baklawę do piekarnika na kolejne pół godziny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotowanie nadzienia miodowego. Gotuj syrop cukrowy na kuchence, łącząc cukier z wodą i gotuj, aż lekko zgęstnieje. Następnie dodaj miód do mieszanki, wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij bakławę z piekarnika i napełnij miodem. Pozwól mu trochę namoczyć i ostygnąć. Przecinamy go do końca, układamy na talerzu i podajemy do stołu. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy