skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki. Wszystkie produkty należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
Krok 2:

Włóż zmiękczone masło do miski, jeśli nie ma czasu czekać, aż zmięknie w temperaturze pokojowej, możesz zmiękczyć je w kuchence mikrofalowej przy niskiej mocy. Tam wysyłamy śmietanę i wbijamy jedno jajko kurze. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką stołową lub blenderem.
Krok 3:

Wlej przesianą mąkę w częściach i połączoną z proszkiem do pieczenia. Bardzo szybko zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej, w zależności od gęstości i jakości produktu.
Krok 4:

Składamy go w grudkę. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na chwilę, gdy robimy nadzienie do baklawy. Dzięki tej operacji ciasto okaże się warstwowe, co jest wymagane w przepisie.
Krok 5:

Orzechy można wykorzystać do nadzienia dowolnego, można użyć mieszanki orzecha włoskiego, orzeszków ziemnych i migdałów. Ale powinno być więcej orzechów włoskich, natychmiast odkładamy na bok 22 kawałki połówek orzecha włoskiego, będą one potrzebne do dekoracji baklawy.
Krok 6:

Orzechy są dokładnie myte i suszone w kuchence mikrofalowej.
Krok 7:

Włóż je do miski blendera, dodaj cukier i cynamon, posiekaj, ale aby były większe niż okruchy. Blender można zastąpić prostą maszynką do mięsa lub wałkiem do ciasta.
Krok 8:

Wyjmij ciasto z lodówki. Dzielimy go na 7 części. Rozwałkuj każdą warstwę w prostokątną warstwę o grubości około 0,3 centymetra. Nadzienie do baklawy należy podzielić na sześć identycznych części.
Krok 9:

Umieść pierwszą warstwę w nasmarowanej formie. Rozłóż nadzienie orzechowe na wierzchu i robimy to z całym ciastem. Górna warstwa ciasta pozostaje bez nadzienia.
Krok 10:

Ciasto z nadzieniem kroimy w równoległe paski, ale nożem nie docieramy do dna. Następnie kroimy również bez wpływu na ostatnią warstwę ciasta ukośnie, aby uzyskać romby.
Krok 11:

Posmaruj wierzch ciasta ubitym jajkiem kurzym. Na każdym rombie na środku kładziemy kawałek orzecha włoskiego. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Włóż baklawę do piekarnika na 15 minut.
Krok 12:

Roztop masło. Wyjmij baklawę z piekarnika i napełnij ją stopionym masłem. W razie potrzeby aktualizujemy cięcia. Włóż baklawę do piekarnika na kolejne pół godziny.
Krok 13:

Przygotowanie nadzienia miodowego. Gotuj syrop cukrowy na kuchence, łącząc cukier z wodą i gotuj, aż lekko zgęstnieje. Następnie dodaj miód do mieszanki, wymieszaj.
Krok 14:

Wyjmij bakławę z piekarnika i napełnij miodem. Pozwól mu trochę namoczyć i ostygnąć. Przecinamy go do końca, układamy na talerzu i podajemy do stołu. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g


