skład / składniki
metoda gotowania
zagnieść ciasto. Wcześniej wyjmij masło z lodówki,aby miało czas na zmiękczenie.
w pojemniku połącz miękkie masło, cukier i jajko. Ubij w jednorodną masę trzepaczką.
przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wymieszaj proszek do pieczenia z niewielką ilością mąki, aby lepiej rozprowadził się na cieście. Dodaj do mieszanki olejowej. Należy pamiętać, że mąka może być potrzebna mniej więcej niż wskazana, wszystko będzie zależeć od jej właściwości. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien być miękki, elastyczny, plastyczny i nie przyklejać się do rąk. Zbierz ciasto w kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. schłodzone ciasto będzie łatwiejsze do uzyskania pożądanego kształtu.
gdy ciasto się ochładza, przygotuj nadzienie. W misce blendera włóż twaróg, dodaj jajko, cukier waniliowy. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę skórki cytryny, aby uzyskać jaśniejszy smak. Ubij wszystko na gładką masę.
jeśli twaróg, którego używasz, jest mokry, włóż go do kawałka gazy i dobrze wyciśnij płyn. Jeśli masa bananowo-twarogowa jest płynna, dodaj kilka łyżek kaszy manny lub skrobi kukurydzianej.
umyj dwa banany, obierz, pokrój, skrop sokami z cytryny na wierzchu, aby się nie ściemniały. Odłóż kolejnego banana na bok. Będziesz go potrzebować do dekoracji.
Przenieś owoce do masy twarogowej i jeszcze raz ubij.
jeśli lubisz czuć kawałki owoców, pokrój jednego banana w plasterki, dodaj do masy twarogowej i ostrożnie, aby ich nie złamać, wymieszaj.
weź dzielony Okrągły kształt z wysokimi bokami (średnica 18-20 cm). Przykryj spód pergaminem i posmaruj go i boki masłem.
rozłóż ciasto. Spłaszcz i uformuj boki. Zrobiłem niskie boki około 2 cm, ale możesz uformować wyższe 4-5 cm.
umieść nadzienie twarogowo-bananowe na podstawie ciasta. Za pomocą silikonowej szpatułki wygładź powierzchnię masy.
z wyprzedzeniem (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze inaczej, ponieważ czas i temperatura mogą się różnić od wskazanych. Skoncentruj się na cechach swojej techniki. Piec ciasto przez około 1 godzinę. Gdy brzegi ciasta się zrumienią, jest gotowe.
ważne! Nie wyjmuj ciasta, bo się rozpadnie. Schłodzić w temperaturze pokojowej w formie. Następnie wstaw do lodówki, najlepiej na noc (6-8 godzin). Schłodzony deser dobrze utrzyma swój kształt.
przed podaniem udekoruj ciasto pierścieniami bananowymi, świeżymi liśćmi mięty. Piękne i smaczne!
ciasto Twarogowo-bananowe można podawać z gałką lodów lub bitą śmietaną.
można teraz ciąć i smakować. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji W tym artykule !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g