Ziemniaki Boulanger

oryginalne gotowanie prostych ziemniaków w piekarniku. Znane nam ziemniaki, przygotowane w oryginalny sposób na francuski sposób. Okazuje się, że jest bardzo aromatyczny, smaczny i delikatny. W sezonie młodych ziemniaków i warzyw będzie to wspaniały, łatwy obiad dla całej rodziny.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 65 % 13 g
100 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Ziemniaki wybieraj odmiany nieskrobiowe, aby zachować swój kształt podczas pieczenia. Danie będzie znacznie smaczniejsze z młodych ziemniaków. Wziąłem mleko 3,2% tłuszczu, ale to nie jest ważne. Sól i czarny pieprz do smaku, możesz wziąć swoje ulubione przyprawy do ziemniaków. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj formę do użycia w piekarniku, wziąłem emaliowaną formę o średnicy 22 centymetrów. Wymagana jest również folia. Umyj i obierz ziemniaki. Za pomocą tarki lub noża pokrój ziemniaki w cienkie koła. Posmaruj wybrane naczynie do pieczenia masłem (łyżeczka oleju). Włóż połowę pokrojonych ziemniaków do formy. Sól i pieprz ziemniaki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, opłucz i pokrój w pierścienie lub półpierścienie. Ułóż równomiernie posiekaną cebulę na pierwszej warstwie ziemniaków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż pozostałe pokrojone ziemniaki na warstwie cebuli. Możesz układać chaotycznie lub możesz układać bardziej ostrożnie. Dodaj sól i zmielony czarny pieprz na wierzch.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej mleko, aby było gorące i polej ziemniaki, ale uważaj, aby nie dotarło do krawędzi. Po upieczeniu mleko może wyrosnąć i wylać się z formy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Masło jest wstępnie stopione, można to zrobić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Skrop całą powierzchnię ziemniaka roztopionym masłem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj formę folią i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zdejmij folię i piecz ziemniaki przez kolejne 10-15 minut, aż powstanie złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrożnie wyjmij gotowe ziemniaki z piekarnika i ułóż na porcjach. Takie ziemniaki mogą być podawane jako niezależne danie lub mogą być oferowane jako dodatek do mięsa, kurczaka, półproduktów. W każdym razie zaoferuj świeże warzywa lub domowe pikle do ziemniaków.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy