skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Ziemniaki wybieraj odmiany nieskrobiowe, aby zachować swój kształt podczas pieczenia. Danie będzie znacznie smaczniejsze z młodych ziemniaków. Wziąłem mleko 3,2% tłuszczu, ale to nie jest ważne. Sól i czarny pieprz do smaku, możesz wziąć swoje ulubione przyprawy do ziemniaków. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Krok 2:
Przygotuj formę do użycia w piekarniku, wziąłem emaliowaną formę o średnicy 22 centymetrów. Wymagana jest również folia. Umyj i obierz ziemniaki. Za pomocą tarki lub noża pokrój ziemniaki w cienkie koła. Posmaruj wybrane naczynie do pieczenia masłem (łyżeczka oleju). Włóż połowę pokrojonych ziemniaków do formy. Sól i pieprz ziemniaki.
Krok 3:
Obierz cebulę, opłucz i pokrój w pierścienie lub półpierścienie. Ułóż równomiernie posiekaną cebulę na pierwszej warstwie ziemniaków.
Krok 4:
Ułóż pozostałe pokrojone ziemniaki na warstwie cebuli. Możesz układać chaotycznie lub możesz układać bardziej ostrożnie. Dodaj sól i zmielony czarny pieprz na wierzch.
Krok 5:
Podgrzej mleko, aby było gorące i polej ziemniaki, ale uważaj, aby nie dotarło do krawędzi. Po upieczeniu mleko może wyrosnąć i wylać się z formy.
Krok 6:
Masło jest wstępnie stopione, można to zrobić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Skrop całą powierzchnię ziemniaka roztopionym masłem.
Krok 7:
Przykryj formę folią i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
Krok 8:
Następnie zdejmij folię i piecz ziemniaki przez kolejne 10-15 minut, aż powstanie złoty kolor.
Krok 9:
Ostrożnie wyjmij gotowe ziemniaki z piekarnika i ułóż na porcjach. Takie ziemniaki mogą być podawane jako niezależne danie lub mogą być oferowane jako dodatek do mięsa, kurczaka, półproduktów. W każdym razie zaoferuj świeże warzywa lub domowe pikle do ziemniaków.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g